Βαθύ μίσος χωρίζει τις οικογένειες των Βροντάκηδων και των Φουρτουνάκηδων στην Κρήτη. Το μίσος είναι τόσο βαθύ και παλιό, που έχει πια ξεχαστεί η αιτία που το δημιούργησε. ‘Οπως λένε οι ίδιοι, οι προπαππούδες των προπαππούδων τους είχαν αλληλοσκοτωθεί, αλλά δεν θυμούνται να πουν ποιός έκανε την αρχή.
Το Κατερινιώ, κόρη του καπετάν Φουρτουνάκη, αρραβωνιάζεται, παρά την θέλησή της, τον καπετάν Σκανδαλάκη. ‘Ομως στον αρραβώνα, την ώρα που χορεύει το ζευγάρι, καταφτάνει από την Αθήνα ο γιος του καπετάν Βροντάκη, ο Μανούσος, και αρχίζει να την φλερτάρει, χωρίς να ξέρει ποιά είναι. Εκείνη ανταποκρίνεται στις γλυκοματιές του, χωρίς κι αυτή να ξέρει, ποιός είναι ο όμορφος νέος. Και ενώ ο Μανούσος έρχεται στα χέρια με τον Σκανδαλάκη, μεταξύ των δύο νέων φουντώνει ο έρωτας μέχρι… μέχρι που ο Μανούσος εξομολογείται στο Κατερινιώ από πού κρατά η σκούφια του κι εκείνη τον αρχίζει στις κουμπουριές! Ο έρωτας αποδεικνύεται πιο δυνατός απ’ το μίσος, αλλά όταν το ειδύλλιο των δύο νέων αποκαλύπτεται, ο Φουρτουνάκης, οργισμένος, κρατά την κόρη του κλεισμένη στο σπίτι και δεν θέλει ν’ ακούσει κουβέντα για τον νεαρό.
Τότε το Κατερινιώ αποφασίζει ότι δεν θέλει να ζήσει χωρίς τον Μανούσο και…

Ο Σέξπιρ, μέσα από το ευφυές, γεμάτο τρυφερότητα και χιούμορ σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη μεταφέρεται στην Κρήτη, αλλά με happy end. Ο “Ρωμαίος” ονομάζεται Μανούσος, η”Ιουλιέττα” Κατερινιώ και οι Μοντέκοι με τους Καπουλέτους σε Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες αντίστοιχα. Μια ταινία στην οποία το ζεύγος Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, στις μεγάλες του ομορφιές, αξιοποιείται για μία ακόμα φορά από τον Φίνο Φιλμ με επιτυχία. Μην ξεχνάμε ότι την ίδια σεζόν φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες και η “Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά” που κόβει πρώτη το νήμα των εισπράξεων.
Η “νεράιδα” και το “παλικάρι” θα πλαισιωθούν θαυμάσια από τις απολαυστικές ερμηνείες του Σπύρου Καλογήρου στο ρόλο του “μυστακοφόρου” καπετάν Σκανδαλάκη και της Ευαγγελίας Σαμιωτάκη που “τρώει για να ‘ναι αφράτη”!
Εκπληκτική είναι και η μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη που έντυσε μελωδικά αλλά και παραδοσιακά την ταινία.
Με δυο λόγια: Ο έρωτας δύο νέων καταργεί το μίσος που χωρίζει τις οικογένειές τους.
***Το “Κατερινιώ” με τον “Μανούσο” θα ερωτευθούν και θα φέρουν τα πάνω κάτω στους Φουρτουνοβροντάκηδες και η ταινία θα κόψει 626 χιλιάδες εισιτήρια, κατακτώντας την 4η θέση για την κινηματογραφική σεζόν 1969 -1970.