Η αριστουργηματική ταινία “Γκάντι” είναι μια βιογραφική και ιστορική συγχρόνως ταινία, που αφηγείται τη ζωή του ανθρώπου που οδήγησε ουσιαστικά την Ινδία στην ανεξαρτησία της από την αγγλική κυριαρχία. Ο Μοχάντας Καραμσάν Γκάντι γεννήθηκε στο Πορμπαντάρ της Ινδίας,τον Οκτώβριο του 1869. Επισκέφτηκε την Αγγλία για πρώτη φορά το 1888 για σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και, μετά, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του (το 1914), επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία.

Ο Γκάντι, κατεχόμενος από βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα και αγάπη για τη χώρα του, ξεκινάει έναν αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.Μετά από σκληρό και μακρύ αγώνα πετυχαίνει το σκοπό του,προσπαθώντας παντοτε να τηρεί απαρέγκλιτα το βασικό του “πιστεύω”:την αποφυγή χρήσης βίας. Ο αγώνας του, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε το μένος των Βρετανών:’Αλλωστε, προφανώς αυτοί βρίσκονται πίσω από το βίαιο θάνατό του: ο Γκάντι δολοφονήται το 1948 στην Μπίρλα του Δελχί.

Η ταινία του Ρίτσαρντ Ατένμπορο είναι μια λαμπρή παραγωγή, ένα σύγχρονο επικό φιλμ τρίωρης διάρκειας, που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και τιμήθηκε με οκτώ ‘Οσκαρ: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου (στον Τζον Μπρίλεϊ) φωτογραφίας (στους Μπίλι Γουίλιαμς και Ρόνι Τέιλορ), πρώτου αντρικού ρόλου (στον Μπεν Κίνγκσλεϊ), κοστουμιών (στους Τζον Μόλο και Μπανού Αθάλια), καλλιτεχνικής διεύθυνσης (στους Στιούαρτ Κρεγκ και Μπομπ Λενγκ) και μοντάζ (στον Τζον Μπλουμ).