Η Νίκη, μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της. Όταν αποκαλύπτεται η πράξη της, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο στρατηγός Δαρείος της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά αυτή τη φορά. Στο διπλό αυτό παιχνίδι των κατασκόπων μπλέκεται και ο λοχαγός Θεοδώρου, ερωτευμένος με τη Νίκη, που συλλαμβάνεται, περνά από στρατοδικείο και καταδικάζεται σε θάνατο, όταν ανακαλύπτεται η δήθεν κλοπή αυτών των εγγράφων. Η εκτέλεση, όμως, είναι εικονική για να πειστούν οι Ιταλοί για την ακρίβεια των πληροφοριών και λίγο αργότερα ξεσπά ο πόλεμος.

Στα γυρίσματα της ταινίας γνωρίστηκε, ερωτεύτηκε και σύντομα παντρεύτηκε ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος.

Η ταινία απέσπασε δύο κρατικά βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Βραβείο Σκηνοθεσίας για τον Νίκο Φώσκολο και Βραβείο Ερμηνείας για τον Κώστα Καζάκο. Η ιδέα του σεναρίου χρησιμοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα από τον Νίκο Φώσκολο στο σήριαλ “Άγνωστος Πόλεμος” που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.