Ο Αγησίλαος είναι ένας φουκαράς υπάλληλος σε μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση, που περνάει μια ζωή ταπεινή και στερημένη, έχοντας ένα όνειρο: να μπορέσει κάποτε κι αυτός να ζήσει έστω για λίγο τη… μεγάλη ζωή. Είναι ερωτευμένος με τη γυναίκα μιας διαφήμισης των ξενοδοχείων που εργάζεται, χωρίς να την έχει ποτέ δει στη ζωή του. Κάποτε επισκέπτεται ένα γιατρό, για κάποιες μικροενοχλήσεις που έχει, και μαθαίνει ένα
συγκλονιστικό νέο: του μένει μονάχα ένας μήνας ζωής! Ο Αγησίλαος αποφασίζει να κάνει το “μεγάλο σάλτο” στη ζωή του. Θα τα παρατήσει όλα, θα πάρει από την Τράπεζα ό,τι οικονομίες έχει και θα πάει σ’ ένα νησί να ζήσει το μήνα που του απομένει σαν πραγματικός πλούσιος.
Από μια παρεξήγηση, που δημιουργείται με τ’ όνομά του – εντελώς συμπτωματικά είναι το ίδιο με το όνομα ενός μεγιστάνα – εκεί που πηγαίνει τον αντιμετωπίζουν όλοι σαν πραγματικό κροίσο. Και ο Αγησίλαος, που δεν έχει τίποτα να χάσει, μια και σ’ ένα μήνα πρόκειται να πεθάνει, αφήνει να μεγαλώσει ο “θρύλος” γύρω από το όνομά του. Και γνωρίζει τη γυναίκα των ονείρων του, που δεν είναι άλλη από τη φιλενάδα του αφεντικού του.