Ο Θωμάς είναι ένας καλόκαρδος άνθρωπος, γεννημένος για να θυσιάζεται για τους συνανθρώπους του. Ζει με την μητέρα του, την Μερόπη και την αδελφή του την Σοφία. Εργάζεται σε μια ασφαλιστική εταιρεία ως λογιστής και οι προϊστάμενοί του είναι ενθουσιασμένοι με την απόδοσή του. Μια μέρα, ο Θωμάς, για να σώσει κάποιον φίλο του, τον Ηλία, που τραυματίστηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, δίνει το αίμα του.Ο Ηλίας, γερός και χαρούμενος, έρχεται να τον επισκεφθεί. Μαζί του είναι η Μίρκα,μια όμορφη κοπέλα που διευθύνει μια μπουτίκ στο Κολωνάκι. Η Μίρκα θαυμάζει την καλοσύνη του Θωμά και τον παρακαλεί να της κρατήσει τα λογιστικά της βιβλία. Ο Θωμάς δέχεται. ‘Οταν, όμως, την επισκέπτεται στην μπουτίκ, η Μίρκα του ζητάει ακόμα μια μεγάλη χάρη: να παίξει τον ερωτευμένο μαζί της για να ταράξει τα νεύρα του Ντέμη, ενός πλαίη μπόυ, που τον τελευταίο καιρό αδιαφορεί γι’ αυτήν. Ο Θωμάς, μετά από πολλούς δισταγμούς, δέχεται να παίξει αυτό το παιχνίδι – και το παίζει τόσο πειστικά που, στο τέλος, ερωτεύεται πραγματικά την Μίρκα. ‘Ετσι, “Ο εθελοντής στον έρωτα” μπαίνει σε μια προσωπική ερωτική μάχη.

Με δυο λόγια: ‘Ενας σεμνός νέος αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο του ερωτευμένου για να βοηθήσει μια κοπέλα να ξανακερδίσει τον αρραβωνιαστικό της…

***Ο Κ.Βουτσάς γίνεται εθελοντής στον έρωτα και η ταινία κόβει 246 χιλιάδες εισιτήρια και κατακτά την 14η θέση για την κινηματογραφική σεζόν 1971 -1972.