ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΔΥΝΗΣ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Είναι μία τεράστια φυσική καταστροφή που έμελλε να αναδειχτεί με τον πλέον τραγικό τρόπο σε ιστορικό ορόσημο. Ένας σεισμός που πάγωσε το χρόνο στην Τουρκία και στη Συρία και άφησε στις δύο χώρες χιλιάδες νεκρούς.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου ταξίδεψε στις ισοπεδωμένες από τον εγκέλαδο περιοχές της Τουρκίας τρία εικοσιτετράωρα μετά το συντριπτικό σεισμό των 7,5R που έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μια καινοφανή ανθρωπιστική κρίση. Μέσα από κατεστραμμένους δρόμους, γκρεμισμένα κτήρια και ανθρώπινες ελπίδες που ώρα με την ώρα στέρευαν, η ομάδα του «MEGA Stories» έφτασε στα Άδανα, στην Αντιόχεια, στο Γκαζίαντεπ και από εκεί στο Ντιγιάρμπακιρ καταγράφοντας ιστορίες ανθρώπων που μέσα σε μία νύχτα έχασαν τα πάντα: σπίτια, ζωές, τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Ακολουθώντας καραβάνια αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής βοήθειας, η Δώρα Αναγνωστοπούλου γνώρισε τους ήρωες που έσπευσαν να συντρέξουν τις χιλιάδες των Τούρκων πολιτών που από τη μία στιγμή στην άλλη είδαν τη ζωή τους να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Η ομάδα του «MEGA Stories» συνομίλησε με ανθρώπους που επέζησαν από τη φονική μανία του σεισμού, είδε άλλους να διασώζονται μέσα από τα ερείπια, συνάντησε συγγενείς που περίμεναν μία καλή είδηση για τους δικούς τους, καθώς και άλλους που θρηνούσαν τους νεκρούς τους, γνώρισε τους διασώστες που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν ελπίδα και ζωή.

Για τρεις ολόκληρες ημέρες η Δώρα Αναγνωστοπούλου είδε, έζησε και κατέγραψε το ανελέητο μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο θάνατο και την καταστροφή, το σκοτάδι και την ελπίδα, το ζοφερό παρόν και το άδηλο μέλλον για τους πολίτες της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Άκουσε τις ιστορίες τους και έδωσε φωνή στο θρήνο, την απόγνωση αλλά και την ελπίδα που καταφέρνει να επιζεί ακόμα και στους δεκάδες καταυλισμούς μέσα στους οποίους είναι πια καταδικασμένη να γεννηθεί από την αρχή η ζωή.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος

Υπεύθυνη Έρευνας και Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Δανέζη

Έρευνα: Κώστας Μπουρούσης

Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Μπότη

Κινηματογράφηση: Νo Names Filming team

Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς, Αφροδίτη Ταυρή

Ενδυματολόγος: Ηρώ Τσούρτου

«MEGA STORIES» ΜΕ ΤΗ ΔΩΡΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 00:10

«ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΟΔΥΝΗΣ: ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ»

#MegaStories