ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 23:50 το MEGA STORIES και η Δώρα Αναγνωστοπούλου αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο καλλιτέχνη με την παγκόσμια ακτινοβολία και την οικουμενική αναγνώριση.

«Δεν είμαι ήρωας. Οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του». 

Λόγια ενός μεγάλου άνδρα που συνοψίζουν όλη την ουσία της ζωής και του έργου του.

Γιατί, για τον Μίκη Θεοδωράκη – έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες που ανέδειξε ποτέ η χώρα- η εκπλήρωση ενός υψηλού καθήκοντος ήταν εκείνη που «υπαγόρευε» τις μεγαλειώδεις συνθέσεις του, την θαρραλέα πολιτική του δράση, τους διαρκείς αγώνες του για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 23:50 το MEGA STORIES και η Δώρα Αναγνωστοπούλου αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο καλλιτέχνη με την παγκόσμια ακτινοβολία και την οικουμενική αναγνώριση της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Αγαπημένοι φίλοι, συνεργάτες, συναγωνιστές και δικοί του άνθρωποι μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες μιας ζωής προορισμένης να υπηρετήσει τα όνειρα και τα αιτήματα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Μαρία Φαραντούρη θυμάται τα πρώτα της βήματά της πλάι στον μεγάλο της δάσκαλο αλλά και τις σημαντικές μουσικές στιγμές τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την άλλη η Νένα Βενετσάνου αποτιμά το καλλιτεχνικό αποτύπωμα που άφησε στην καριέρα της η συνεργασία της με τον συνθέτη.

Τα μουσικά έργα του Μίκη, ωστόσο, δεν ήταν μεγαλειώδη μόνο καλλιτεχνικά. Ήταν έργα-ορμητήρια για κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, τραγούδια παρηγορητικά και ανυπέρβλητα συνδεδεμένα με την προσωπική πορεία του συνθέτη .

Για την ένδοξη πορεία του Μίκη με το ΚΚΕ – από τα πρώτα χρόνια του στη νεολαία Λαμπράκηδων μέχρι την τελευταία του επιθυμία να φύγει ως κομμουνιστής – μιλούν οι συνοδοιπόροι του Δημήτρης Κουτσούμπας και Αλέκα Παπαρήγα ενθυμούμενοι περιστατικά από την κοινή τους δράση.

O εγγονός του, Άγγελος Παπαγγελίδης – Θεοδωράκης μας παρουσιάζει μια άλλη εικόνα του Μίκη. Εκείνην του αγαπημένου του παππού.

Ο Μίκης του Άξιον Εστί, του Canto General, των μεγάλων συμφωνικών έργων, είναι ο εξόριστος Μίκης της Μακρονήσου, ο Μίκης που ενέπνευσε τους λαϊκούς αγώνες συντροφεύοντας τους με τις μελωδίες και τις συνθέσεις του. Ο Μίκης του Κόσμου και ο Μίκης της Ρωμιοσύνης. Οικουμενικός και Αιώνιος, όπως η μουσική του.

Στην εκπομπή συμμετέχουν επίσης (αλφαβητικά) οι: Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Κώστας Θωμαΐδης, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Θέμης Μουμουλίδης, Ανδρέας Μαράτος, Κώστας Παπαδόπουλος

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου