ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΑΥΔΟ

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα 1.186 μετανάστες έχουν εντοπιστεί στις ακτές της Γαύδου. Με αποσκευή τους την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, άνδρες και γυναίκες, αραβικής κατά κύριο λόγο καταγωγής, ξεκίνησαν ένα ταξίδι σχεδόν 24 ωρών από τις ακτές της Αιγύπτου με αχαρτογράφητο προορισμό.

Το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης καλείται πλέον καθημερινά να διαχειριστεί έναν δυσθεώρητο αριθμό ανθρώπων ψυχολογικά και σωματικά καταβεβλημένων, να τους προσφέρει τροφή και νερό, στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κι ένα προσωρινό καταφύγιο. Οι 80 κάτοικοι του νησιού δεν επέδειξαν μέχρι σήμερα απλώς αντανακλαστικά, αλλά έδωσαν το παράδειγμα της αλληλεγγύης με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά τη δήμαρχο του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη και τους αντιδημάρχους Λευτέρη Λουγιάκη και Μιχάλη Λαμπάκη, ακούει τις ανησυχίες και τους φόβους τους για τη μετάλλαξη του παρθένου νησιωτικού παραδείσου σε Λαμπεντούζα της Ελλάδας και περιηγείται στους αυτοσχέδιους χώρους όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες μέχρι τη μεταφορά τους στη Κρήτη.

Το «MEGA Stories» ακολουθεί τη διαδρομή των μεταναστών στο νησί, περπατά στο μονοπάτι πέντε χιλιομέτρων το οποίο συχνά διασχίζουν ξυπόλητοι από την παραλία της Τρυπητής, όπου καταφθάνουν, ως τη χώρα και το λιμάνι, βλέπει τα ελάχιστα υπάρχοντα που αφήνουν πίσω τους και τα υποτυπώδη πλωτά μέσα με τα οποία διαπλέουν το πέρασμα από τις ακτές της Αιγύπτου στο νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης.

Στην κάμερα της εκπομπής μοιράζονται την προσωπική ιστορία που τους κράτησε ή τους οδήγησε στη Γαύδο: η φουρνάρισσα του νησιού Στέλλα Στεφανάκη, ο γιατρός Βασίλης Αμβροσιάδης, ο φαροφύλακας Γιώργος Δαμοράκης και η Παναγιώτα Κυτέα-Κουμαντατάκη.

Το φαινόμενο που εβδομάδα με την εβδομάδα γιγαντώνεται, βρίσκει τη Γαύδο όχι απρόθυμη να υποδεχτεί και να συντρέξει, αλλά απροετοίμαστη να διαχειριστεί ένα αντιστρόφως ανάλογο του γεωγραφικού μεγέθους και των δυνατοτήτων της πανευρωπαϊκό ζήτημα.

Απόρρητο