ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ – Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ –ΜΥΘΟΥ

Στις 6 Μαρτίου του 1994, η Μελίνα Μερκούρη πέρασε στην αιωνιότητα. Τριάντα χρόνια μετά, η επίδραση, οι ιδέες της και η γοητεία της παραμένουν όχι απλώς ζωντανές, αλλά εντυπωσιακά επίκαιρες. Δύο ημέρες πριν την επέτειο των 30 χρόνων από το θάνατο της εμβληματικής Ελληνίδας, το «MEGA Stories» αναπλάθει τη μυθιστορηματική ζωή της. Την ιστορία της γυναίκας που ξεκίνησε και εμπνέει έως σήμερα το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου πιάνει το νήμα της ζωής της Μελίνας Μερκούρη και ερμηνεύει τους συμβολισμούς που εκπέμπει μέχρι σήμερα η στάση και το έργο της, μαζί με την Μανουέλα Παυλίδου. Η επιστήθια φίλη της υποδέχεται την εκπομπή στο θρυλικό σπίτι της Μελίνας στην Επίδαυρο, μοιράζεται για πρώτη φορά προσωπικές μνήμες και άγνωστες στιγμές, καταρρίπτει μύθους και ξεδιπλώνει στην κάμερα μικρά καθημερινά στιγμιότυπα και συνήθειες της γυναίκας πίσω από την επιβλητική προσωπικότητα.

Τη δική της αφήγηση για τη Μελίνα Μερκούρη δίνει η Φρόσω Ράλλη, η οποία συνδέθηκε μαζί της με βαθιά φιλία και οι δυο τους συνεργάστηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η Νίκη Λαλιώτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, εξηγεί γιατί αναγνωρίζει στη Μελίνα Μερκούρη μια δεύτερη μητέρα και αναφέρει ότι μέσα από τις δράσεις της, όχι μόνο συντηρεί, αλλά δικαιώνει καθημερινά τη μνήμη της γυναίκας στο πρόσωπο της οποίας καθρεφτίστηκε ανεπανάληπτα η ουσία και το νόημα της ελληνικότητας.

Η Μελίνα Μερκούρη δεν ήταν μόνο μια σταρ

Η Μελίνα δεν ήταν μόνο μια σταρ. Υπήρξε μια γενναία ακτιβίστρια στην περίοδο της δικτατορίας αλλά και μια διορατική πολιτικός που κατάφερε να αναδείξει σε οικουμενικό το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η πολιτικός που ίδρυσε τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες και οραματίστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης. Για αυτές τις πλευρές της μιλά στο «MEGA Stories» ο φίλος της και σημερινός πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος. Μέσα από τα μάτια και τις εξιστορήσεις των άλλων, η Μελίνα, εξακολουθεί να συνεπαίρνει με την ενέργεια, να καθηλώνει με την αλήθεια και να εμπνέει με το φως της.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος
Υπεύθυνη Έρευνας και Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Δανέζη
Έρευνα: Κώστας Μπουρούσης
Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Μπότη
Κινηματογράφηση: Νo Names Filming team
Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς, Αφροδίτη Ταυρή
Ενδυματολόγος: Ηρώ Τσούρτου

#MegaStories