Την τελευταία του πνοή άφησε χθες, σε ηλικία 67 ετών, ο καταξιωμένος συγγραφέας και επί σειρά ετών αρθρογράφος του «Βήματος» Αλέξης Σταμάτης, έπειτα από πολυετή μάχη με μία σπάνια ασθένεια του αίματος.
Η πορεία του
Η συγγραφική του διαδρομή υπήρξε ιδιαίτερα πλούσια, με συνολικά 34 βιβλία, ανάμεσά τους 20 μυθιστορήματα και 6 ποιητικές συλλογές.
Το «Μπαρ Φλωμπέρ» γνώρισε διεθνή απήχηση και μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ η «Αμερικάνικη Φούγκα» τιμήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το διεθνές βραβείο λογοτεχνίας.
Αγαπούσε το ποδόσφαιρο, τον Ολυμπιακό και είχε γράψει το βιβλίο “Θρυλικές ιστορίες” για το οποίο είχε μιλήσει στο ντοκιμαντέρ του “Mega stories” για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού.
Ο Αλέξης Σταμάτης άφησε έντονο αποτύπωμα και στο θέατρο, με έργα που παρουσιάστηκαν σε σημαντικές αθηναϊκές σκηνές, όπως το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ενώ το έργο του «Μελίσσια», ανέβηκε το 2019 στο Εθνικό Θέατρο με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του, Μπέτυ Αρβανίτη.
Εξέδωσε το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Το παιδί και ο Άγγελος» το 2025, όπως και την ποιητική συλλογή «Η ασθένεια των απλών Πραγμάτων».
Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Εύα Σιμάτου και είχαν αποκτήσει έναν γιο, τον Ερμή.