Η «ΕΛ.ΑΣ» του Αλέξη Τσίπρα, το παρασκήνιο της παρουσίασης και οι αντιδράσεις

Με ένα όνομα που τάραξε τα νερά, πυροδότησε πολλαπλές ερμηνείες αλλά και αντιδράσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκανε χθες το βράδυ την πολιτική του επανεκκίνηση, παρουσιάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛ.Α.Σ, δηλαδή της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.

Μετά από αναμονή μηνών και με φόντο την Ακρόπολη ο Αλέξης Τσίπρας με αυτό το υψηλού συμβολισμού όνομα παρουσίασε στο Θησείο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου του κόμματος που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε παράταξη.

«Θα είμαστε κάτι παραπάνω από ένα κόμμα. Θα είμαστε συμπαράταξη γιατί εκφράζουμε μια μεγάλη πολιτική Παράταξη που έχει δώσει πάρα πολλά στον τόπο».

Μπορεί στο σκηνικό να δέσποζε ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, αλλά στους παλαιότερους θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου που με την ίδια κίνηση σήκωνε την 3η του Σεπτέμβρη του 1974 την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

«Κουβαλάμε την κληρονομιά των μεγάλων ρευμάτων του προοδευτικού κινήματος, του ΕΑΜ της εθνικής αντίστασης, της ΕΔΑ των αγώνων για Δημοκρατία, του ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων της αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης φοράς Αριστεράς».

Η μικρή Ήρα, κόρη οικογενειακών φίλων της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού, έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του ονόματος παίρνοντας τη σκυτάλη του ονόματος από την κοινωνία για να το παραδώσει στον πρόεδρο του κόμματος. Πολλοί θυμήθηκαν την Άννα που έπαιρνε αγκαλιά ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια από τις ανοιχτές συγκεντρώσεις του στις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Εν μέσω συνθημάτων από την εποχή του κραταιού δικομματισμού ο κ. Τσίπρας φρόντισε να πάρει σαφείς αποστάσεις και από το σημερινό ΠΑΣΟΚ ταυτίζοντάς το με τη ΝΔ.

«Και αυτή η τρομακτική κρίση εμπιστοσύνης τροφοδοτείται και οξύνεται από τα δύο παλιά κόμματα της Μεταπολίτευσης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζουν συχνά τα ίδια πρόσωπα σε υπουργικούς θώκους, τη μια με το ένα, την άλλη με το άλλο χρώμα. Έγιναν το σύστημα μέσα στο σύστημα».

Πώς «βλέπει» η ΝΔ το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα

Το όνομα ΕΛ.Α.Σ του νέου φορέα προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη που κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για απόπειρα νέου διχασμού.

Η ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛΑΣ έχει ήδη ανέβει στην διαδικτυακή πλατφόρμα και πάνω από 3.000 πολίτες την υπέγραψαν ηλεκτρονικά αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Απόρρητο