Σοκ και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει τα απανωτά περιστατικά παραμέλησης ανήλικων παιδιών, που βρέθηκαν να ζουν εξαθλιωμένα, σε σπίτια… τρώγλες.
Μετά την σοκαριστική αποκάλυψη του σπιτιού με τις ακαθαρσίες στο Περιστέρι, όπου για χρόνια ζούσαν έξι μικρά παιδάκια, μία νέα υπόθεση παραμέλησης ανηλίκων έρχεται στο φως. Αυτή τη φορά στη γειτονιά των Αγίων Αναργύρων.
Οι αστυνομικοί μπαίνουν στο διαμέρισμα της οδού Κερκύρας μετά από καταγγελία και αντικρίζουν εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης.
Το σπίτι όπου διέμεναν οι γονείς μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά τους, ήταν γεμάτο βρόμα και δυσωδία. Ακαταστασία, στρώματα πεταμένα στο πάτωμα ενώ η κουζίνα ήταν γεμάτη σκουπίδια και ακαθαρσίες.
Στο νοσοκομείο «Παίδων» τα τρία παιδιά που ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης
Τα τρία παιδάκια ηλικίας 7, 5 και 3 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Παίδων» για να υποβληθούν σε εξετάσεις για την κατάσταση της υγείας τους.
«Τα παιδιά τα παραμελούσαν συστηματικά. Το 4χρονο κορίτσι έχει βαριά νοητική στέρηση. Αυτές οι κοινωνικές υπηρεσίες, αυτοί που πήγαιναν στο σπίτι δεν έπρεπε να αφαιρέσουν την επιμέλεια;», είπε στις «Εξελίξεις Τώρα» ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή, μέλη της οικογένειας, περιγράφουν στις «Εξελίξεις» πως δεν είχαν αντιληφθεί κανένα σημάδι παραμέλησης.
«Τα παιδιά ήταν πολύ καθαρά, σε ντύσιμο κι αυτά. Δεν ήταν παιδιά κακοποιημένα. Χαρούμενα παίζανε. Μου είπε η κόρη μου ότι ερχόταν μια κοινωνική λειτουργός, σαν βοήθεια, για να βγάλει ένα επίδομα», λέει ο παππούς τους.
Την ώρα που οι κοινωνικές υπηρεσίες θα αποφανθούν για την τύχη των παιδιών, οι γονείς τους συνελήφθησαν με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκων.
Μητέρα συμμαθητή των παιδιών στο Περιστέρι – «Είχαμε απευθυνθεί και στον Δήμο Περιστερίου και στο Χαμόγελο του Παιδιού»
Παράλληλα, στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε για την υπόθεση παραμέλησης ανηλίκων στο Περιστέρι η μητέρα συμμαθητή των τριών παιδιών, η οποία λέει πως έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τα ανήλικα παιδιά, ωστόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες ήταν άφαντες.
Επειδή λένε όλοι ότι δεν μιλούσαν οι γονείς, πιστέψτε με ειλικρινά τους βοηθήσαμε όλοι και σαν γειτονιά και σαν σχολείο. Εμείς σα γονείς μπορούμε μέχρι ένα σημείο. Είχαμε απευθυνθεί και στον Δήμο Περιστερίου και στο Χαμόγελο του Παιδιού να πούμε ότι υπάρχει μία οικογένεια η οποία χρειάζεται βοήθεια. Είχαμε πάρει και σαν γονείς και είχαμε πει ότι αν μπορείτε να βοηθήσετε αυτή την οικογένεια γιατί προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα οικονομικό και δεν έκανε κανένας τίποτα.
»Ο δήμος έφερνε μόνο κάθε μεσημέρι τα φαγητά που τους έδινε και μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν βοήθησε κανένας και φτάσαμε τώρα στο σημείο που φτάσαμε γιατί όταν εμείς τα λέγαμε αυτά από τον Σεπτέμβρη που τους είδαμε το 2024, δεν βοήθησε κανείς. Σαν οικογένειες και σαν κοινωνία τους τα δώσαμε όλα απλόχερα, οι υπηρεσίες οι δημόσιες και η κρατική υπηρεσία δεν έκαναν τίποτα. Το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για αυτή την οικογένεια. Ότι στήριξη είχαν αυτοί οι γονείς, η οικογένεια αυτή ήταν καθαρά από οικογένειες και από το σχολείο. Και φυσικά και το σχολείο απευθύνθηκε σε άλλες υπηρεσίες πιο πάνω από την πρωτοβάθμια και δεν έγινε τίποτα απολύτως. Τα στόματά μας εμείς τα ανοίξαμε από την πρώτη στιγμή. Πρώτα βοηθήσαμε όπως μπορούσαμε μήπως και μπορέσουν να εναρμονιστούν στο περιβάλλον το καινούργιο και δυστυχώς είδαμε ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση και έτσι απευθυνθήκαμε παραπάνω. Οι υπηρεσίες ήταν από παντού εξαφανισμένοι».