Ένα εύρημα που παραπέμπει περισσότερο σε πολεμική επιχείρηση παρά σε υπόθεση ρουτίνας ερευνούν οι ελληνικές αρχές στη Λευκάδα. Πρόκειται για θαλάσσιο drone, κρυμμένο σε σπηλιά και φορτωμένο με εκρηκτικά. Οι αρχές εξετάζουν πώς έφτασε στις ακτές του νησιού, ποιος το είχε υπό τον έλεγχό του και ποια ήταν η αποστολή του.
«Θρίλερ» και αναπάντητα ερωτήματα για το θαλάσσιο drone φορτωμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών που εντοπίστηκε από ντόπιους ψαράδες στη Λευκάδα. Σε κόκκινο συναγερμό οι εθνικές υπηρεσίες, οι ένοπλες δυνάμεις και τρία υπουργεία.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης εξετάζουν τη σύνδεση του drone με τον πόλεμο
Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αναστατωμένοι οι κάτοικοι του νησιού. Ένα φορτωμένο με εκρηκτικά και πυροκροτητές υπερσύγχρονο πλωτό drone στα νερά του Ιονίου. Σε πλήρη λειτουργία. Με εμβέλεια 432 μιλίων
Πώς και γιατί βρέθηκε στη Λευκάδα;
Ποιος ήταν ο χειριστής;
Ποιος ήταν ο στόχος του;
Πού εντοπίστηκε – Ερωτήματα & προέλευση
Το γεμάτο εκρηκτικά drone, στρατιωτικής κατασκευής, εντοπίστηκε σε σπηλιά στη Λευκάδα, από ψαράδες που πήγαν να μαζέψουν τα δίχτυα τους. Αφού το ρυμούλκησαν στο λιμάνι της Βασιλικής ειδοποιήθηκε το Λιμενικό που το μετέφερε στο Πλατυγιάλι Αστακού.
Το λιμάνι στο Πλατυγιάλι έχει ουσιαστικά σφραγιστεί. Δεκάδες νταλίκες παραμένουν απέξω και είναι σε επιφυλακή η Πυροσβεστική και όλες οι αρχές
Το πλωτό drone είναι κατά πάσα πιθανότητα ουκρανικής κατασκευής, τύπου Magura, τα οποία χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και του τμήματος γραφικών του MEGA βλέπουμε πού και πώς εντοπίστηκε το drone από τους δύο ψαράδες.
Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν τόσο οι αλιείς που ρυμούλκησαν το Drone, όσο και κάτοικοι καθώς το γεμάτο εκρηκτικά drone ήταν ακυβέρνητο, αλλά με τις μηχανές του σε πλήρη λειτουργία.
Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατούν στο υπουργείο Εξωτερικών, που αναμένει την επίσημη ενημέρωση και τα συμπεράσματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την υπόθεση.
Τα σενάρια για τον εντοπισμό του πλωτού drone στο Ιόνιο – Σε συναγερμό οι Αρχές
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Β. Λαμπρόπουλου, αστυνομικού συντάκτη σε ΝΕΑ & ΒΗΜΑ, oι στρατιωτικές αρχές έχουν μία αρχική εικόνα για το ποια ήταν η προέλευση και ποιος μπορεί να ήταν ο στόχος και από πού μπορεί να ενεργοποιήθηκε και να υπήρξε ο χειρισμός του συγκεκριμένου σκάφους.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο χειρισμός πιθανόν και η μεταφορά του σκάφους και η πτώση του στη θάλασσα, προκειμένου να στοχεύσει πιθανόν ρωσικό πλοίο στην περιοχή της Μεσογείου, υπήρξε από άλλο πλοίο. Απομακρύνεται το σενάριο ο χειρισμός του σκάφους αυτού να υπήρξε από χερσαία, από την ξηρά, από κάποια περιοχή της Ελλάδος ή από κάποια περιοχή της Λιβύης, της Ιταλίας ή οπουδήποτε αλλού.
Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες για το ποια απόσταση και από πότε ήταν στην θάλασσα το εν λόγω σκάφος. Φαίνεται να ήταν ένα 24ωρο τουλάχιστον και πλέον το ζητούμενο είναι να βρεθεί από που μεταφέρθηκε το σκάφος, σε ποιο πλοίο πιθανόν ήταν. Υπάρχουν πλέον όλα τα δεδομένα αφού υπήρξαν πολλές φορές χτυπήματα κατά ρωσικών εμπορικών πλοίων στη Μεσόγειο, αλλά τα σκάφη αυτά είχαν καταστραφεί (τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για τα καμικάζι, αυτά τα drone).
Αυτό το drone είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Μπορούν να αντληθούν πολλά σημαντικά στοιχεία και ήδη έχουν αντληθεί. Μπορεί να γίνει συνδυασμός των παραπλέον των σκαφών και από ποιος μπορεί να το έχει μεταφέρει και ποιος ήταν ο στόχος που φαίνεται ότι ήδη αυτό έχει συμβεί και πλέον όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, θα αντληθούν και θα τεθούν υπόψη και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών.