Η Ενημέρωση σε Μετάβαση – Παραπληροφόρηση & Δημοκρατία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Κυβερνητικών Δεσμεύσεων Politikometro.gr συνδιοργανώνουν, στις 5 και 6 Μαΐου 2026, Διεθνές Συνέδριο για την ελευθερία του Τύπου, την πολιτική λογοδοσία, την παραπληροφόρηση και τη δημοκρατία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και συγκεντρώνει περισσότερους από 50 ομιλητές και συντονιστές από την  Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ουγκάντα. Ακαδημαϊκοί, κορυφαίοι δημοσιογράφοι, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, φορείς fact-checking και εκπρόσωποι θεσμών θα λάβουν μέρος σε 8 θεματικά πάνελ και 2 workshop. Την εκδήλωση στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης ΕΡΤ, Alter Ego Media (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, tovima.com), ΑΠΕ-ΜΠΕ και Infowar.

Την πρώτη ημέρα το συνέδριο ανοίγει ο Louis Jacobson, Chief Correspondent του PolitiFact (Φλόριντα, ΗΠΑ) — ενός από τους πιο επιδραστικούς οργανισμούς διασταύρωσης γεγονότων/fact-checking παγκοσμίως — με την ομιλία «Fact-checking/διασταύρωση ειδήσεων σε περιόδους κρίσης: Γιατί η εξονυχιστική έρευνα από τα ΜΜΕ έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ». Τη δεύτερη ημέρα, ο Καθηγητής Στέλιος Παπαθανασόπουλος (Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ) αναλύει στην εναρκτήρια ομιλία το θέμα «AI Act & Ελευθερία του Λόγου».

Καίρια ζητήματα θίγουν επίσης ομιλητές με ισχυρή διεθνή και εγχώρια παρουσία στο ακαδημαϊκό πεδίο από πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το University of Vienna, το Makerere University, το Uganda Christian University, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και καταξιωμένοι δημοσιογράφοι μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών και πρακτορείων, όπως η ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το MEGA, η εφημερίδα Το Βήμα, το Infowar, το Euronews, το AFP, το CNN Greece, ο ΣΚΑΪ, η Εφημερίδα των Συντακτών, η LiFO, το in, ο ALPHA, το Star Channel, το Mononews, o ΑΝΤ1, το Inside Story και το Politifact.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Οι υδάτινες ιστορίες της Εθνικής Πόλο Γυναικών

Απόρρητο