Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε χτες. Η Ακτή Ελεφαντοστού, με τον Λαφόν βασικό, πέτυχε σπουδαία ανατροπή 3-2 κόντρα στη Γκαμπόν και τερμάτισε πρώτη στον 6ο όμιλο. Δεύτερο σε ισοβαθμία το Καμερούν, παρά το 2-1 επί της Μοζαμβίκης. Η φάση των 16 ξεκινάει το Σάββατο.
Η Ακτή Ελεφαντοστού χρειάστηκε να κάνει μια τρομερή ανατροπή από το 0-2 για να κατακτήσει την πρωτιά του 6ου ομίλου. Με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Λαφόν, να κάνει τραγικό λάθος στο 11, η Γκαμπόν προηγήθηκε με τον Κάνγκα. Ενώ 10 λεπτά αργότερα ο Μπουανγκά με άψογο πλασέ έκανε το 2-0. Η κάτοχος του τροπαίου αντέδρασε και μείωσε στο 44 με τον Κρασό. Στο 84 ο Γκεσάν ισοφάρισε σε 2-2 με κεφαλιά και η ολική ανατροπή για τους Ιβοριανούς ολοκληρώθηκε στις καθυστερήσεις με τον Τουρέ.
Ανατροπή χρειάστηκε και το Καμερούν, καθώς είδε τη Μοζαμβίκη να ανοίγει το σκορ με τον Ζένι στο 23. Η ισοφάριση ήρθε με περιπετειώδη τρόπο και ένα απίθανο αυτογκόλ από τον Νενέ στο 28. Τη νίκη στα λιοντάρια χάρισε ο Κοφάν με δυνατό σουτ στο 55. Καμερούν – Νότια Αφρική και Νιγηρία – Μοζαμβίκη στη φάση των 16.
Η Αλγερία ολοκλήρωσε με το απόλυτο των νικών τον όμιλό της και τώρα θα αντιμετωπίσει το Κονγκό στη φάση των 16 του Κόπα Άφρικα. O Μπελαϊντ με κεφαλιά έκανε το 0-1 στο 19 για να έρθει 6 λεπτά αργότερα ο Σαϊντ και με ωραία ατομική ενέργεια να διπλασιάσει το σκορ. Το εκρηκτικό 15 λεπτο της Αλγερίας είχε και τρίτο γκολ με τον Μάζα, με την Ισημερινή Γουινέα απλά να μειώνει με το εντυπωσιακό γκολ του Ενσουέ.
Πίσω από την Αλγερία, τερμάτισε η Μπουρκίνα Φάσο που νίκησε 2-0 το Σουδάν, με τον Τραορέ να ανοίγει το σκορ στο 16. Ο Κουασί στο 85 σφράγισε τη νίκη που στέλνει την ομάδα του απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού.