Η σεφ Ντίνα Νικολάου και ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης έθιξαν το ζήτημα του στρες στην εργασία.
Η Ντίνα Νικολάου μίλησε για το στρες στην δουλειά της.
«Το στρες δεν φαίνεται πολλές φορές στην δουλειά ωστόσο υπάρχει. Έχει πίεση γιατί κανείς κάτι ζωντανό, το φαγητό είναι ζωντανό και δεν υπάρχει καμία σταθερά. Είσαι κλεισμένος στην κουζίνα για ώρες, και πάντα με τους ίδιους, που πρέπει να είσαι ή να μην είσαι «καλά» μαζί τους. στην αρχή το στρες κατάπιε και μετά κατάλαβα ότι ή θα το νικήσω ή θα με νικήσει. Επειδή το αυτοάνοσο που έχω ήρθε σε μικρή ηλικία, θεωρώ ότι εκδηλώθηκε στην μεγάλη πίεση των εξετάσεων. Σε κάποιες φάσεις πιστεύω πως το νίκησα αλλά κάποιες φορές ότι με νίκησε», είπε μεταξύ άλλων η σεφ.
Ο Καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος μίλησε για το οξειδωτικό στρες.
«Έχουμε μελετήσει το κοινωνικό, συναισθηματικό στρες, αυτό που εκφράζεται με την ανεπάρκειά μας να πέτυχουμε μια προθεσμία ή να περάσουμε στις εξετάσεις, το οξύ στρες. Το χρόνιο στρες είναι πρόβλημα πχ μία μελαγχολία, μία μακροχρόνια ανεργία ή ήδη υπάρχουσα νόσος μπορεί να δημιουργήσει φοβερό συναισθηματικό στρες και να πολλαπλασιάσει την εικόνα της νόσου. Οξειδωτικό στρες είναι η έλλειψη ισορροπίας αναμεσά σε οξειδωτικούς μηχανισμούς που έχει το σώμα υποχρεωτικά – που είναι αποτέλεσμα του μεταβολισμού μας – και των αντιοξειδωτικών μηχανισμών», υπογράμμισε.
Και συνέχισε: «Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που οξειδώνουν άλλα μόρια, και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν συνθήκες οξείδωσης των ιστών και καταστροφής των ιστών. Ελεύθερες ρίζες κάνει η πολύ δυνατή άσκηση, η οινοποσία, το κάπνισμα δημιουργεί, από τα λίπη. Στην εφηβεία επίσης γιατί είμαστε γεμάτοι με οιστρογόνα. Πρέπει να αλλάξουμε το lifestyle και να είμαστε πολύ πιο λιτοδίαιτοι, να τρώμε φυτικά τρόφιμα, να κοιμόμαστε με κλειστό φως την νύχτα για αρκετές ώρες γιατί τότε φτιάχνουμε μελατονίνη, να φτιάξουμε και να ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος. Με αυτούς τους κανόνες μπορούμε να περιορίσουμε την τοξικότητα των ελεύθερων ριζών».
Περισσότερες συμβουλές στο βίντεο.