Ο πλαστικός χειρουργός, Δρ. Ιωάννης Λύρας, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και η ψυχολόγος-εγκληματολόγος, Βάνα Καρακίτσου μίλησαν για τις πλαστικές επεμβάσεις σε ανήλικα ή νεαρής ηλικίας άτομα.
Σε όλο και μικρότερη ηλικία έρχονται οι νέοι στους πλαστικούς χειρούργους, ζητώντας η εικόνα τους να μοιάσει με τα φίλτρα του Instagram και το TikTok.
Οι ειδικοί εξηγούν πως στην εφηβική ηλικία θα πρέπει να γίνονται επεμβάσεις μόνο για την αποκατάσταση δυσμορφιών.
«Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να κατεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας σε εκείνους που πηγαίνουν σε πλαστικό χειρουργό, ειδικά στα κορίτσια. Είναι και ψυχιατρικό θέμα, δεν γίνεται ένα παιδί 15 ετών να έρχεται στον πλαστικό και να θέλει να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του. ήρθαν στο γραφείο μου 3 15χρονες και μου ζήτησαν να κάνουν χείλη γιατί θα έδιναν το πρώτο τους φιλί. Έχει να κάνει και με την διαδικασία της ωρίμανσης. Εμείς οι πλαστικοί πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε με το να το αρνηθούμε. Με τους γονείς τους έρχονται άτομα που έχουν δυσμορφίες», είπε αρχικά.
«Θα πρέπει να εστιάσουμε στην παραμόρφωση που προέρχεται από τα ενέσιμα υλικά. Τα ενέσιμα ως βιομηχανία έχουν μπει στην ζωή μας γιατί η βιομηχανία προωθεί πάρα πολύ την χρήση τους. γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση τους και ειδικά από άτομα που δεν είναι ειδικοί. Οι κοπέλες αυτές δεν καταλαβαίνουν ότι είναι 15-17 ετών και φαίνονται μεγαλύτερες μετά από αυτά τα ενέσιμα», συμπλήρωσε ο κ. Λύρας.
Η κ. Παγώνη υπογράμμισε: «τα ανήλικα κορίτσια επηρεάζονται από αυτά που βλέπουν σπίτι τους, στις παρέες τους, στην τηλεόραση και στα social media. Θέλουν και αυτά να μιμηθούν, πιστεύουν ότι θα γίνουν πιο ωραίες. Όλα αυτά ξεκινάνε από την οικογένεια και μετά είναι ναι οι φίλοι που επηρεάζουν. Καλά κάνουν οι γιατροί και κρίνουν τις υποθέσεις. Η μητέρα που έχει κάνει επεμβάσεις πρέπει να εξηγήσει στην κόρη της ότι στην ηλικία που είναι η ίδια, μπορεί να τις κάνει τις επεμβάσεις. Όλα αυτά γίνονται από συζητήσεις. Αν το πράγμα πάει παρακάτω, πρέπει να υπάρχει και ψυχολογική υποστήριξη σε αυτή την ηλικία».
«Οι γονείς είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για τους εφήβους, για τα παιδιά, για να τους μάθουν τον τρόπο να αποδέχονται τα χαρακτηριστικά τους. επειδή η χρήση των social media που γίνεται από πολύ μικρή ηλικία πλέον, οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για το τι είναι αυτά τα πρότυπα που βλέπουν και να εξηγήσουν ότι δεν είναι ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Είναι επίσης σημαντικός και ο ρόλος της μητέρας», σχολίασε η κ. Παπακίτσου.