Μεγάλη είναι η κινητικότητα στo πολιτικό σκηνικό μετά την νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις παραιτήσεις βουλευτών του από τα κομματικά τους καθήκοντα στη Βουλή.
Διασπασμένος οδεύει προς την εκλογή νέου αρχηγού ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ανακατεύοντας την τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μένει με 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ.
Η φυγή μέσω της ανεξαρτητοποίησης ενός ή μίας ακόμη βουλευτή, θα σηματοδοτήσει για τη Κουμουνδούρου την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσφέροντας ένα δώρο στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ήδη, η Θεοδώρα Τζάκρη, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η Γιώτα Πούλου συντονίστρια τομέων, ο Θάνος Μωραίτης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Γιάννης Σαρακιώτης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Κανείς όμως δεν τραβάει μέχρι ώρας τη σκανδάλη για να στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση στη Βουλή. Η Γιώτα Πούλου δηλώνει μέχρι ώρας συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτήματα για την στάση Αποστολάκη – Ακρίτα
Ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι δύο βουλευτές Επικρατείας, Βαγγέλης Αποστολάκης και Έλενα Ακρίτα, οι οποίοι στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Η θέση τους είναι δύσκολη, καθώς εξελέγησαν βουλευτές μετά την τοποθέτηση τους σε εκλόγιμη θέση από τον Αλέξη Τσίπρα. Όσοι έφυγαν πάντως κατηγορούνται ως αποστάτες.
Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην δεξαμενή των «18» ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις είτε για τη συγκρότηση μίας κοινοβουλευτικής ομάδας ή για τη συμμετοχή κάποιων εξ’ αυτών σε άλλα κόμματα. Ο ανεξάρτητος πλέον Μιχάλης Χουρδάκης, ο οποίος προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας, δηλώνει ότι έχει ανοιχτά αυτιά.
Στην κατηγορία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διάσπαση έγινε από τη διαπλοκή για να ευνοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση απαντά:
«Ας μην ψάχνουν για ενορχηστρωτές γιατί δεν τους πιστεύει κανείς».
Το ΠΑΣΟΚ τηρεί στάση αναμονής, χωρίς- όπως λέει- να μπαίνει σε λογική παζαριού.
«Δεν επιθυμούμε να κάνουμε μεταγραφή κάποιου βουλευτή. Στη σημερινή συγκυρία δεν είναι η λογική μας το πως θα έρθουν βουλευτές από άλλα κόμματα, αλλά πως θα συμμετάσχει η κοινωνία στην αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης».
Η Νίνα Κασιμάτη πάντως διέψευσε πως συζητά με το ΠΑΣΟΚ.
Τι θα αλλάξει αν γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση
Αλλαγές στη καθημερινή λειτουργία της Βουλής ενδέχεται να φέρουν οι τεκτονικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η νέα διάσπαση με την οποία τίθεται αντιμέτωπη η Κουμουνδούρου απειλεί να αλλάξει τις ισορροπίες.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον και μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις τεσσάρων βουλευτών (Παππάς, Μάλαμα, Αυλωνίτης, Χρηστίδου), ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 31 βουλευτές έκαστος.
Εφόσον, ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γίνει μεγαλύτερος από αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Χαριλάου Τρικούπη γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και αυτόματα απολαμβάνει τα προνόμια που αυτή η ιδιότητα επιφέρει.
Τα προνόμια που τη συνοδεύουν είναι το προνόμιο να εμφανίζεται κάθε φορά πρώτο, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να τοποθετείται αμέσως μετά τον πρωθυπουργό αλλά και περισσότερους υπαλλήλους και γραφεία.