Σαρωτικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο, που αφορούν τόσο θέματα κληρονομιών όσο διαθηκών.
Εκτεταμένες τροποποιήσεις που αλλάζουν άρδην το τοπίο στις κληρονομιές και στις διαθήκες επιχειρεί η κυβέρνηση, ογδόντα και πλέον χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν οι ισχύουσες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί από τις μεταβολές στην ελληνική οικογένεια και τις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης της περιουσίας του καθενός μας.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ, Ιωάννα Μάνδρου, οι μεταβολές που αφορούν το σύνολο των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και το σύνολο των ομογενών, εστιάζονται σε έξι άξονες:
-Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες – Μόνο σε συμβολαιογράφους,
-Μπαίνει χρονικός περιορισμός για την αποδοχή,
-Αναγνωρίζεται το κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής,
-Περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις,
-Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς,
-Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις.
«Πρώτη φορά αλλάξει μετά από 76 χρόνια γιατί πλέον έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στην οικογένεια. Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες και θα γίνονται μόνο στον συμβολαιογράφο. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να πάει στο σπίτι του ανθρώπου και στο νοσοκομείο. Για πρώτη φορά μπορεί να αφήσεις την περιουσία σε άνθρωπο που δεν είστε παντρεμένοι. Αυτό είναι και στα ομόφυλα ζευγάρια», είπε η Άννα Μάνδρου.
«Πλέον θα έχουν δικαίωμα εν ζωή να κάνουν κληρονομική σύμβαση. Αν πεθάνει το παιδί και ο γονιός είναι πάνω από 80 δεν κληρονομεί», πρόσθεσε ο συμβολαιογράφος, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.
Ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε και στο ξεμπλοκάρισμα χιλιάδων μεταβιβάσεων ακινήτων με τις νέες ρυθμίσεις λέγοντας:
«Βγήκε ένα εγχειρίδιο κανόνων ελέγχου των συμβολαίων. Δεν έχει αποκατασταθεί και η ομαλή ροή του ελέγχου των συμβολαίων. Η Αθήνα ελέγχει ακόμα τον Απρίλιο. Θέλουμε ακόμα κόσμο. Υπάρχουν κτηματολόγια που έχουν πρόβλημα ακόμα. Μετά την κυβερνοεπίθεση το σύστημα είναι αργό».