Ξεχείλισε η οργή στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για την υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι, έξι χρόνια μετά την εθνική τραγωδία με τα 104 θύματα.
Την στιγμή που η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε «λύεται» η συνεδρίασις συγγενείς και κάτοικοι του Ματιού κινήθηκαν προς το εδώλιο με έναν από να εκτοξεύει μία καρέκλα προς το εδώλιο, προς τον πρώην υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο και τις αστυνομικές δυνάμεις να φυγαδεύουν τους κατηγορούμενους από τη δικαστική αίθουσα.
Ομόφωνα το δικαστήριο αποφάσισε να κρίνει ένοχους έξι κατηγορούμενους από τους 21 που δικάζονταν σε μία ακροαματική διαδικασία η οποία διήρκησε ενάμιση χρόνο.
«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία», ανέφερε συγγενής θύματος.
Ποινές χάδι
Το δικαστήριο κατά περίπτωση τους έκρινε ενόχους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών από αμέλεια και του εμπρησμού από αμέλεια και τους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης εξαγοράσιμες προς 10 ευρώ ημερησίως.
«Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο, ήταν ποινές χάδι και εικονικές. Ότι θα πληρώσουν κοντά στις 37.000 ευρώ κάθε κατηγορούμενος δεν είναι ποινή που αντιστοιχεί στο μέγεθος των αδικημάτων», είπε ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας.
Στον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό του ΠΣ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 ετών, εκτιτέα τα 5 έτη, στον υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 ετών, εκτιτέα τα 5, στον διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη, στον Νικόλαο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη, στον Χαράλαμπο Χιώνη, διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη και στον Κων. Αγγελόπουλου, κάτοικο Πεντέλης,ποινή φυλάκισης 3 ετών.
«Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους φορείς εξουσίας. Αναλάβατε θέσεις ευθύνης για να μην έχετε καμία ευθύνη», είπε ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας Παναγιώτης Μπαλακτάρης.
Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους Τερζούδη, Φωστιέρη, Παναγιωτόπουλο και Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.
«Ήταν έγκλημα, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, παρότι η έδρα πήρε αυτήν την απόφαση. Σήμερα και η ντροπή ντράπηκε και για εμένα υπάρχει μόνο η θεία δίκη», είπε η Μαίρη Αβραμίδου, συγγενής θύματος.
15 αθώοι
Από το δικαστήριο αθωώθηκαν οι υπόλοιποι 15 κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών η πρώην περιφέρειαρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία βρισκόταν και μέσα στη δικαστική αίθουσα, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο τότε δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη.
«Παρά το γεγονός, ότι ως Περιφέρεια Αττικής ανταποκριθήκαμε στο ρόλο μας και επιτελέσαμε όλα όσα μας ζήτησε η Πυροσβεστική, έγινε τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια να χειραγωγηθεί το “κοινό περί δικαίου αίσθημα” με στόχο να θεωρηθώ ένοχη», ανέφερε η Ρένα Δούρου.
«Αυτό που έγινε σήμερα είναι ντροπή για τη δικαιοσύνη, σήμερα συντελέστηκε μία κακοδικία», είπε η πρόεδρος «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την απόφαση του δικαστηρίου σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
«Μία τέτοιου τύπου ποινή για μία τέτοιου τύπου τραγωδία, για ένα τέτοιο μέγεθος τραγωδίας και καταστροφής είναι αναντίστοιχη», είπε.
Οι συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας του 2018 αναμένεται να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης στο Εφετείο και για τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.