Μεγάλη διαδήλωση εναντίον του αντισημιτισμού έγινε στη Γαλλία που καταγράφει ραγδαία αύξηση των επιθέσεων σε βάρος της εβραϊκής κοινότητας. Αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε όμως η παρουσία της ακροδεξιάς πολιτικού Μαρίν Λε Πεν, την οποία πολιτικοί και πολίτες κατηγόρησαν για υποκρισία.
Στην κεφαλή της μεγάλης διαδήλωσης στο Παρίσι εναντίον του αντισημιτισμού, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί ψάλλουν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
Με συνθήματα όπως «είμαι Εβραίος», «όχι στον αντισημιτισμό» και «ποτέ ξανά» περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι πλημμύρισαν το κέντρο του Παρισιού καταγγέλλοντας την έξαρση των αντισημιτικών ενεργειών, στη σκιά του μακελειού στη Γάζα.
«Βλέπουμε όλο και περισσότερες αντισημιτικές πράξεις. Η σύγκρουση μεταφέρεται με απαράδεκτο τρόπο. Οι Εβραίοι της Γαλλίας υποφέρουν υπερβολικά από αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή», ανέφερε διαδηλωτής.
Τη διαδήλωση οργάνωσαν τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, η Βουλή και η Γερουσία. Μέσα σε ένα μήνα οι γαλλικές αρχές κατέγραψαν περισσότερες από 300 αντισημιτικές πράξεις, περισσότερες από όσες έγιναν μέσα σε ένα χρόνο πέρυσι.
Στη διαδήλωση εμφανίστηκε η ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λε Πεν, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις.
«Πάντα δρούσαν εναντίον των Εβραίων. Τους έχω ακούσει να το λένε. Επομένως δεν έχουν θέση εδώ. Προσπαθούν να οικειοποιηθούν το κίνημα», ανέφερε ένας ακόμη διαδηλωτής.
Εξαιτίας της παρουσίας της Λεπέν στη διαδήλωση, η Αριστερά και η Ανυπότακτη Γαλλία οργάνωσαν χωριστή κινητοποίηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν συναντήθηκε με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Γαλλίας και τους ζήτησε να συνεισφέρουν στη μόρφωση των νέων.
Καρατομήθηκε η υπουργός Εσωτερικών μετά από αμφιλεγόμενο άρθρο
Στο Λονδίνο, όπου το Σάββατο έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ απέλυσε την υπουργό Εσωτερικών. Σε άρθρο της η Σουέλα Μπρέιβερμαν κατηγόρησε την αστυνομία ότι μεροληπτεί υπέρ των «αριστερών και φιλοπαλαιστινιακών όχλων», όπως χαρακτήρισε τους πάνω από 300.000 διαδηλωτές.
«Η “καρατόμηση” έγινε μετά το αμφιλεγόμενο άρθρο της στο οποίο κατηγόρησε την αστυνομία για μεροληψία, ένα άρθρο που δεν είχε την απόλυτη έγκριση του πρωθυπουργού», ανέφερε το BBC στο δελτίο του.
Ο μίνι ανασχηματισμός έφερε αλλαγή και στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο αναλαμβάνει ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρώην πρωθυπουργός που οργάνωσε το δημοψήφισμα για το Brexit, που οδήγησε στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020.