Η ζωή του Σπύρου Φωκά ήταν σαν κινηματογραφική ταινία του Χόλιγουντ.
Τα είχε όλα. Λάμψη, δόξα, έρωτες, χρήματα. Κοντά στη δύση της ζωής του, ωστόσο το φως έδωσε τη θέση του στο σκοτάδι.
Ο Σπύρος Ανδρουτσόπουλος, όπως ήταν το όνομα του, είχε πάθος με τη μεγάλη οθόνη. Έβλεπε 4 ταινίες την μέρα. Έκανε κοπάνες από το σχολείο για να παρακολουθεί σινεμά. Μοιραία αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Χτύπησε την πόρτα της Τσινετσιτά και γοήτευσε τους Ιταλούς σκηνοθέτες.
Πρωταγωνίστησε σε θρυλικές ιταλικές ταινίες: «Όταν θέλει η γυναίκα» πλάι στην Λάιζα Μινέλι, «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» ο «Ο Θάνατος ενός Φίλου».
Και ύστερα ήρθε το Χόλιγουντ και γρήγορα όλοι στις ΗΠΑ τον αποκαλούσαν «Έλληνα Ομάρ Σαρίφ».
«Θεωρώ ότι η ζωή του είναι μυθιστορηματική, είναι άξια να την μνημονεύεις, γιατί πολύ σπάνια Έλληνες ηθοποιοί γίνονται τόσο γνωστοί και σταρ του Χόλιγουντ και της Τσινετσιτά με διεθνή καριέρα και με καριέρα στην Ελλάδα πολύ σημαντική σε ταινίες», δήλωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Ο Σπύρος Φωκας είχε το τρίπτυχο της επιτυχίας. Αρρενωπή ομορφιά, ταλέντο και γοητεία.
Ο Σπύρος Φωκας όμως λαχταρούσε την Ελλάδα.
Ο σπουδαίος ηθοποιός έκανε τέσσερις γάμους και πηρέ τρία διαζύγια. Δεν απέκτησε παιδιά συνειδητά , όπως έλεγε δεν του άρεσε αυτός ο κόσμος.
«Είχε αυτό το παράπονο ο Σπύρος, ότι εδώ στην Ελλάδα δεν τον τιμήσανε όπως έπρεπε να τον τιμήσουν, όμως στις καρδιές μας, και στη δικιά μου ιδιαίτερα τον έχω τιμήσει και τον αγαπάω πολύ», δήλωσε η Άννα Φόνσου.
Ο τρίτος γάμος, όπως ο ίδιος είχε πει είχε σε συνέντευξη του τον άφησε άφραγκο. Δεν μπόρεσε ποτέ να ορθοποδήσει ξανα. Βρήκε όμως την ευτυχία στον τέταρτο γαμο , στα 76 του, με τη Λιλιαν Παναγιωτοπουλου, που όπως έλεγε ήταν ο έρωτας της ζωής του.
«Τα είχε όλα μέχρι ενός σημείου. Από ένα σημείο και μετά η ζωή του πήρε μια ανάποδη στροφή προς το χειρότερο. Πέρασε πάρα πολύ οδυνηρές περιπέτειες και τραύματα, μέχρι που εμφανίστηκε στη ζωή του μια γυναίκα, η οποία τον αγάπησε πολύ και προσπάθησε να τον προστατεύσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του», συμπλήρωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Τα τελευταία του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Έμενε σε ένα σε ένα κοντέινερ στην Κόρινθο. Μαζί με τη σύζυγό του, ζούσαν μόνο με την τιμητική του σύνταξη και τη στήριξη φίλων.
Η δύση της ζωής του επεφύλασσε και άλλες πίκρες. Τον περασμένο Ιούλιο η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία έφτασε μία ανάσα από το σπίτι του. Το σπίτι σώθηκε, αλλά ο Σπύρος Φωκάς μπήκε ξανά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Στην πολυκύμαντη ζωή του ο Σπύρος Φωκάς παρέμεινε πιστός στρατιώτης στις αρχές της ζωής του. Γοητευτικός, λιτός και αξιοπρεπής μέχρι το τέλος.