Δίχως «λευκό καπνό» έληξε ο άτυπη Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στη Γρανάδα, καθώς μπορεί μεν στο θέμα του μεταναστευτικού να βρέθηκε κοινός παρανομαστής για τους «49», όμως για τα υπόλοιπα περιφερειακά δεν βρέθηκε κοινός τόπος.
Οι «49» Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Γρανάδα της Ισπανίας μπορεί να κατέληξαν σε μία κοινή γραμμή για το μεταναστευτικό, ωστόσο δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο για την επίλυση των συγκρούσεων στο κατώφλι της Ευρώπης ή οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού ζητήματος.
Με αυτά τα δεδομένα, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ακυρώθηκε ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν κοινό βηματισμό και χαμόγελα μόνο κατά την δεξίωση στο παλάτι της Αλάμπρα που παρέθεσαν ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια.
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής με κύριο θέμα το μεταναστευτικό αλλά και την διεύρυνση.
«Η Ελλάδα δεν συναινεί στην ένταξη χωρών που δεν σέβονται το Κράτος Δικαίου»
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη χωρών που δεν σέβονται το Κράτος Δίκαιου», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια η οποία απαιτείται».
«Η συνεννόηση Αθήνας – Άγκυρας για το μεταναστευτικό ωφελεί και τις δύο πλευρές»
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο του νέου συμφώνου μετανάστευσης ενώ τόνισε πως η καλή συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας για το μεταναστευτικό θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.
«Η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε εκείνες τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές, το τονίζω, συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα ζήτησε την αύξηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στα κράτη- μέλη.