Η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε οριακά από την πρόταση μομφής του μικρού κεντρώου Liot, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Η διακομματική πρόταση που κατέθεσε δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287 ψήφους, αφού έλαβε 278 ψήφους υπέρ.
Σε εξέλιξη η δεύτερη ψηφοφορία
Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ανακοίνωσε άμεσα την έναρξη της ψηφοφορίας για τη δεύτερη πρόταση, αυτή του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), της Μαρίν Λεπέν.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές έχουν και πάλι 30 λεπτά για να ψηφίσουν.
Η δεύτερη πρόταση αναμένεται να λάβει λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, που έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι δεν έχουν πρόθεση να την ψηφίσουν.
Οι προτάσεις δυσπιστίας κατατέθηκαν, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 64 στα 62 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το France 24, ακόμη και αν οι δύο προτάσεις δυσπιστίας πέσουν στο κενό, η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος σε ψηφοφορία υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του.
Οι δημοσκοπήσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι μια δημοσκόπηση της Elabe έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος.
Προηγούμενες σφυγμομετρήσεις, αποδεικνύουν ότι η προσωπική του δημοτικότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα Κίτρινα Γιλέκα που κατέκλυσαν τους δρόμους της Γαλλίας το 2018-2019, μια εξέγερση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση κατά των υψηλότερων φόρων στο ντίζελ, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε μια ευρύτερη εξέγερση κατά του Γάλλου προέδρου.