Δεκαπέντε κράτη στηρίζουν την ελληνική πρόταση για το πλαφόν δήλωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κώστας Σκρέκας
Σκληρό παζάρι αναμένεται σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, στη σκιά της μεγάλης διαρροής φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας».
Κερδισμένη η Ελλάδα
Με βάση το τελευταίο σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη ως προς τη διεκδίκηση της να μην αλλάξει ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η χώρα μας ήταν η πρώτη που το εφάρμοσε από τον Ιούλιο και τώρα το λεγόμενο πλαφόν στα έσοδα καλούνται να το εφαρμόσουν και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Η περιβόητη πρόταση των 15 κρατών μελών της Ε.Ε (μεταξύ τους και η Ελλάδα) για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου για τις χονδρεμπορικές αγορές, αναμένεται απλά να συζητηθεί στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο Κανονισμού.
Ευρωζώνη: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Στο 12,1% στην Ελλάδα
Στο 10% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η Eurostat.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και υπηρεσίες έναντι 3,8% τον Αύγουστο.
Για τη Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο θα διαμορφωθεί στο 12,1%.