Με τις καταθέσεις του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, και του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, συνεχίστηκαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις παρακολουθήσεις.
Όλα έγιναν νόμιμα
Όλα έγιναν νόμιμα επέμεινε ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, στην Εξεταστική Επιτροπή αναφερόμενος στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επικαλέστηκε και πάλι το απόρρητο.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ υποστήριξε ότι το αρχείο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη καταστράφηκε γιατί δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο και ότι θα τον ενημέρωνε μέχρι εκεί που του επιτρέπει το απόρρητο, παραπέμποντάς τον στην εισαγγελέα της ΕΥΠ.
Επόμενος μάρτυρας στην εξεταστική ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο κ. Ράμμος φέρεται να υποστήριξε ότι η ΕΥΠ ενημέρωσε την ανεξάρτητη αρχή στις 5 Μαΐου για καταστροφή αρχείων, με το καταγραφικό μηχάνημα να καταστρέφεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 29 Ιουλίου.
Μετά και τη μήνυση Σπίρτζη αλλά και τα στοιχεία που προκύπτουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τη σύγκληση της οποία είχε αρνηθεί ο κ. Τασούλας στο αίτημα του Αλέξης Τσίπρα.
Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι είναι στην ευχέρεια του κ. Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο.
Στα ίχνη του Predator
Στον χορό των ελέγχων μπήκε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρεία Intellexa που φέρεται να κατέχει το κακόβουλο λογισμικό Predator στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσει αν το εμπορεύεται, και μέσω του ελέγχου στις συμβάσεις να φτάσει και σε εκείνους που ενδέχεται να χρησιμοποίησαν το «αρπακτικό».
Μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας, έστειλε και αίτημα στις εταιρείες τηλεφωνίας να μη διαγράψουν το ιστορικό καταγραφής των επικοινωνιών με στόχο από τον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί, να βρεθεί ο αποστολέας του μηνύματος – δόλωμα και τα ίχνη που άφησε μέσω κεραιών κινητής τηλεφωνίας.