Ο Κάρολος δεν υπήρξε ποτέ τόσο δημοφιλής όσο η βασίλισσα Ελισάβετ και το όνομά του κοσμούσε συχνά τα βρετανικά ταμπλόιντ.
Η συγκίνησή του, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τα όσα είπε λίγες ώρες μετά στο προεδρικό μέγαρο δεν εξέπληξαν όσους τον γνωρίζουν καλά.
Η θέση της χώρας μας στην καρδιά και στη ψυχή του, ήταν κ είναι ξεχωριστή. Άλλωστε ο ίδιος έχει πει και έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη, ότι μέσα στις φλέβες του, κυλάει και αίμα ελληνικό.
Από τη δεκαετία του ‘50 όταν μικρό παιδάκι επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη χώρα μας με τη γιαγιά του πριγκίπισσα Αλίκη, στα μέσα της επόμενης δεκαετίας όταν ξεναγήθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης κι από εκεί στις επόμενες δεκαετίες με τις επισκέψεις του να πυκνώνουν.
Τόσο στο Άγιο Όρος, όσο και στα υπόλοιπα ελληνικά μέρη, όπως το 2018 στην Κρήτη, για να απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα και φυσικά τη φιλοξενία.
Απλός και χαμογελαστός να σπάει το πρωτόκολλο και να δείχνει να το απολαμβάνει μαζί με τη Δούκισσα της Κορνουάλης με τη ψυχή του.
Τρία χρόνια μετά τους χορούς στην Κρήτη, η παρουσία του στην ιστορική παρέλαση για τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης του 1821 έγινε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αυτές τις εικόνες από το Σύνταγμα να σχολιάζονται ποικιλοτρόπως.
Ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα έδειχναν απαλλαγμένοι από τα άγχη του παρελθόντος. Από μια ιστορία 5 και πλέον δεκαετιών που είχε τα πάντα.
Ένα βασιλικό παραμύθι γεμάτο έρωτες, ίντριγκες, αλλά και απιστίες. Ιστορίες ζωής που συντάραξαν τη Βρετανία και συζητήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ερωτικό τρίγωνο που όταν άρχισε να αποκαλύπτεται κλόνισε το παλάτι συθέμελα.
Ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 1948. Πήγε σε σχολεία που είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ως πρίγκιπας της Ουαλίας, άρχισε να χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις, να προωθεί τη βιολογική γεωργία και να υποστηρίζει την ενναλακτική ιατρική.
Στέψη Καρόλου ως πρίγκιπας
Ο γάμος με την γυναίκα της καρδιάς του, έμελλε να γίνει με καθυστέρηση δύο κι πλέον δεκαετιών. Μετά τον πιο εντυπωσιακό γάμο του 20ου αιώνα, το διαζύγιο και τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Η ιστορία όμως είχε ξεκινήσει να γράφεται το μακρινό 1970. Όταν τότε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου συνάντησε για πρώτη φορά την Καμίλα σε έναν αγώνα πόλο. Εκείνη όπως έχει γραφτεί έκανε γρήγορα το πρώτο βήμα.
«Ξέρεις, ο προπάππους σου και η προγιαγιά μου ήταν εραστές. Τι λες για αυτό;» ρώτησε η Καμίλα τον Κάρολο. Αυτή η ερώτηση έμελλε να ξεκινήσει ένα θυελλώδη έρωτα. Μια σχέση που στην πορεία έγινε παράνομη.
Τότε στις αρχές δεκαετίας του 70, Κάρολος και Καμίλα απολαμβάνουν έναν έρωτα που όμως δείχνει να έχει ημερομηνία λήξης. Εκείνη δεν πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η βασίλισσα Ελισάβετ κ εκείνος έχει μπροστά του τη θητεία στο πολεμικό ναυτικό.
Κάρολος ΙΙΙ (Βασιλιάς της Αγγλίας)
Η μοίρα είχε αποφασίσει ότι αυτή η ευτυχισμένη, ειρηνική και αμοιβαία σχέση θα διαρκούσε μόνο έξι μήνες.
Τους μήνες που ο Κάρολος υπηρετεί στην Καραϊβική, η Καμίλα παντρεύεται τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς και ανοίγουν νέα κεφάλαια στην πολυτάραχη ιστορία.
Η Νταϊάνα και οι πρώτες εντάσεις
Το 1981 ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί στους τηλεοπτικούς δέκτες αυτές τις εικόνες. Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα είναι παραμυθένιος αλλά πολύ γρήγορα θα εμφανιστούν τα πρώτα σύννεφα.
Τα πρώτα χρόνια μπροστά στις κάμερες όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μπάκιγχαμ το ειδύλλιο του Καρόλου με την Καμίλα έχει γίνει παράνομο.
Και η Νταϊάνα δεν δείχνει διατιθεμένη να κρατήσει το στόμα της κλειστό, για τον θρόνο.
-Νταϊάνα: «Ξέρω τι τρέχει ανάμεσα σε εσένα και τον Κάρολο απλά θέλω να μου το επιβεβαιώσεις»
-Καμίλα: «Έχεις όλα όσα ήθελες. Όλοι οι άνδρες της υφηλίου είναι ερωτευμένοι μαζί σου και έχεις δυο πανέμορφα παιδιά, τι παραπάνω θέλεις;»
-Νταϊάνα: «Θέλω τον άντρα μου. Πρέπει να είναι και κόλαση για εσάς όλο αυτό. Αλλά ξέρω τι συμβαίνει. Μην με περνάτε για ηλίθια»
O θάνατος της πριγκίπισσας στο Παρίσι συγκλονίζει ολόκληρο τον κόσμο. Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής του.
Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη και για την Καμίλα, που ήδη έχει χωρίσει.
«Κάποιοι που έτυχε να με συναντήσουν στο σούπερ μάρκετ μου πέταγαν ψωμί. Ήταν τρομερό. Ήταν μια βαθιά δυσάρεστη στιγμή και δεν εύχομαι να συμβεί κάτι αντίστοιχο ούτε στον χειρότερο εχθρό μου», σχολίασε η Καμίλα.
Με το πέρασμα των χρόνων η σχέση τους επισημοποιείται, γίνεται αποδεκτή από τη βασίλισσα Ελισσάβετ και το 2005 παντρεύονται.
Η Καμίλα γίνεται δούκισσα της Κορνουάλης και το πριγκιπικό παραμύθι δίπλα τότε στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου συνεχίζεται. Με την Ελλάδα να είναι διαχρονικά μια από τις μεγάλες τους αδυναμίες.
Από χθες ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας. Ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στην βρετανική ιστορία, ο γηραιότερος μονάρχης εδώ και 1.000 ολόκληρα χρόνια στην Βρετανία.
Στα 73 του χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις. Ξέρει πως θα συγκρίνεται με τη μητέρα του, που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και πως θα κληθεί να διαχειριστεί τις τεταμένες σχέσεις μέσα στην ίδια του την οικογένεια, με τη φήμη της, τα τελευταία χρόνια να έχει αμαυρωθεί και την κοινή γνώμη να περιμένει με ενδιαφέρον τα έργα και τις ημέρες του.
«Δε θα δούμε σημαντικές αλλαγές»
Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Όθων Αναστασάκης, διευθυντής Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή της Μεγάλης Βρετανίας.
«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Βρετανία και ο Κάρολος από τη μεριά του πρέπει να είναι έτοιμος να γίνει βασιλιάς. Ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι, γι΄ αυτό και δεν περιμένουμε μεγάλη αλλαγή στη μετάβαση».
Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασάκης, «ο ρόλος του Καρόλου δε θα είναι πολιτικός».
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ενωμένο.
«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά θα πρέπει να το κρατήσουμε έτσι με νύχια και με δόντια».