Διχασμένοι απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο θα συναντηθούν την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας με τη Γερμανία να προειδοποιεί ότι, η Ρωσία θα κλείσει οριστικά την στρόφιγγα του αερίου.
Κρίσιμη αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στη συνάντηση θα γίνει μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών, πάνω στις προτάσεις που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής η Κομισιόν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, προτείνει πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου και από ό,τι φαίνεται, το σχέδιο της Κομισιόν, οδεύει προς ναυάγιο, και αυτό διότι, σημαντικές χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Ουγγαρία και η Σλοβακία. «βλέπουν» με σκεπτικισμό την συγκεκριμένη πρόταση.
Το Βερολίνο, θεωρεί πως αυτή η κίνηση θα αναγκάσει την Ρωσία να κλείσει οριστικά την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, συνεπώς θα προκληθεί σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα στην Ευρώπη. Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων η Γερμανία θα πρέπει να προμηθεύει όποια χώρα έχει έλλειψη με δικό της φυσικό αέριο.
Η Γερμανία τάσσεται υπέρ πιο ήπιων μέτρων, όπως για παράδειγμα, την φορολόγηση του υπερκέρδους των εταιρειών ηλεκτρισμού, ενώ τέλος, Πολωνία και Ιταλία, αντιτίθενται στο σχέδιο της Κομισιόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά γενικά στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Η Πολωνία θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση λόγω των διαφορετικών ενεργειακών αναγκών που έχουν τα επιμέρους κράτη.
Ενεργειακή κρίση: Η στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση για το πλαφόν
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την λήψη των άμεσων και γενναίων μέτρων. Σημείωσε ότι, οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στη βασική ατζέντα στο αυριανό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ακόμη πως, φαίνεται ξεκάθαρα πως το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ικανοποιημένη που έστω και με καθυστέρηση υπάρχει μία ευρωπαϊκή απάντηση και η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης υιοθετείται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θεωρούν τα μέτρα σωστά,
Σημειώνεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστούν μέτρα χρηματοδοτικού χαρακτήρα, ωστόσο, τονίζουν από την κυβέρνηση ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην δοθεί άλλοθι στη Ρωσία και να διακόψει κάθε ροή φυσικού αερίου»