Ο εφιάλτης του πυρηνικού ολέθρου κρέμεται πάνω από την Ουκρανία και την Ευρώπη.
Η άσκηση που έκαναν οι ουκρανικές αρχές κοντά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια δίνει μόνο μια μικρή ιδέα του μεγάλου κινδύνου από τυχόν βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων, είτε πρόκειται για τους 6 αντιδραστήρες είτε για τους χώρους αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων.
Η Ρωσία κατέλαβε τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη πυρηνικό σταθμό, που βρίσκεται στην πόλη Ενερχοντάρ, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Ζαπορίζια, στις αρχές Μαρτίου. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες γύρω από τον σταθμό ενώ και οι δυο πλευρές προειδοποιούν ότι ένα δυστύχημα εκεί θα ήταν χειρότερο από εκείνο του Τσερνόμπιλ το 1986.
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι σχεδιάζει προβοκάτσια.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα ένα χάρτη για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα πυρηνικό ατύχημα εφόσον γίνει αύριο στο σταθμό της Ζαπορίζια. Το ραδιενεργό σύννεφο θα κάλυπτε ολόκληρη τη δυτική Ουκρανία, τη Μολδαβία, μεγάλο μέρος της Ρουμανίας καθώς και περιοχές της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Γερμανίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των Ρώσων από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν έχει τοποθετήσει βαρύ οπλισμό στο εργοστάσιο και απέρριψε την πρόταση του ΟΗΕ για αποστρατιωτικοποίηση.
Το θέμα ήταν ψηλά στις συνομιλίες του προέδρου Ζελένσκι με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην πόλη Λβιβ.
Την ώρα που Γκουτέρες, Ζελένσκι και Ερντογάν ετοιμάζονται να συζητήσουν και την πιθανή λήξη του πολέμου με διπλωματικά μέσα, η Μόσχα έστειλε τρία μαχητικά MIG εφοδιασμένα με υπερηχητικούς πυραύλους KINZHAL στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο για να αμυνθεί και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.