Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν τα εφιαλτικά σενάρια ενός πυρηνικού δυστυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην περιοχή φανερώνει τους φόβους της διεθνούς κοινότητας ενώ η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι ετοιμάζει προβοκάτσια και προειδοποιεί ότι ένα πυρηνικό δυστύχημα θα μόλυνε με ραδιενέργεια πολλές χώρες της Ευρώπης.
Άσκηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πυρηνικού ατυχήματος έκαναν οι ουκρανικές αρχές λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και των προέδρων της Ζελένσκι και Ερντογάν στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.
Η Ρωσία κατέλαβε τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη πυρηνικό σταθμό, που βρίσκεται στην πόλη Ενερχοντάρ, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τη Ζαπορίζια, στις αρχές Μαρτίου. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που γίνονται τις τελευταίες μέρες γύρω από τον σταθμό ενώ και οι δυο πλευρές προειδοποιούν ότι ένα δυστύχημα εκεί θα ήταν χειρότερο από εκείνο του Τσερνόμπιλ το 1986.
«Από τις 5 Αυγούστου, όταν οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν την περιοχή, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Φυσικά και ανησυχούμε» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Χερμάν Χαλουσένκο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παρότρυνε τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν από τον σταθμό.
«Ο ρωσικός στρατός πρέπει να αποσυρθεί από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού και όλες τις γύρω περιοχές καθώς και να αποσύρει τον στρατιωτικό του εξοπλισμό από τον σταθμό. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς όρους και το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Μόσχα απάντησε κατηγορώντας το Κίεβο ότι σχεδιάζει προβοκάτσια.
«Το καθεστώς του Κιέβου ετοιμάζει μια ηχηρή προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 19 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα η Ρωσική Ομοσπονδία θα κατηγορηθεί για την πρόκληση καταστροφής στο εργοστάσιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ρωσίας, Ίγκορ Κονασένκοβ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι στην ευρύτερη περιοχή του πυρηνικού σταθμού δεν υπάρχουν ρωσικά βαριά όπλα και πως τα μόνα στρατιωτικά τμήματα είναι εκεί που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια του.
Λίγο αργότερα ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε χάρτη που δείχνει την εκτίμηση του για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα πυρηνικό ατύχημα εφόσον γίνει αύριο στον σταθμό της Ζαπορίζια.
Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες που φτάνουν στο Κίεβο με το τρένο, ο Τούρκος πρόεδρος αναχώρησε αεροπορικά για το Λβιβ όπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφτασε ήδη από χθες το βράδυ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πέρα από την συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, Γκουτέρες, Ζελένσκι και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν την πιθανή λήξη του πολέμου με διπλωματικά μέσα.