Πολιτική

Πολιτική «σύγκρουση» για την ενέργεια και το ρεύμα

05.08.2022 | 10:07 Eνσωμάτωση

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το κόστος στην τομέα της ενέργειας, με τα ποσά στους λογαριασμούς των καταναλωτών να «ζαλίζουν» και να προμηνύουν έναν δύσκολο χειμώνα.

Σχετικά με το μείζον θέμα της ενέργειας που απασχολεί κοινωνία και κράτος μίλησαν οι βουλευτές τω κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Ξεκινώντας τη συζήτηση,  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη είπε πως η ακρίβεια στον ενεργειακό κλάδο ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη «βίαιη» απολιγνιτοποίηση.

«Παράλληλα υπάρχει και η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που λέει πως ήδη τρεις πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν τις παραπλανητικές πρακτικές» συμπλήρωσε η κ. Τζούφη.

Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου επισήμανε πως οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση μία πολύ συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο χειμώνας που έρχεται.

«Εδώ λοιπόν έχεις τη ΡΑΕ την οποία πρέπει να αποδεχτείς, δηλαδή ή θα πηγαίνουμε με βάση όσα ανακοινώνει η ΡΑΕ έχοντάς της εμπιστοσύνη για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου με ασφάλεια και πέραν της επιδοματικής πολιτικής να ακούσει η κυβέρνηση και τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε η βουλευτής.

Εξήγησε στη συνέχεια πως πέραν των επιδομάτων που δίνει η κυβέρνηση, χρειάζεται μείωση του φόρου κατανάλωσης στα βασικά αγαθά και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση επιθυμούσε πραγματικά να «ελαφρύνει» τον λαό θα αποδεχόταν τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ, «για να γίνει γενναία μείωση και να μπει πλαφόν στις τιμές αγαθών μαζικής κατανάλωσης, στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου, της βενζίνης, να υπάρξει κατάργηση του ΦΠΑ και των “άδικων” ειδικών φόρων».

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης

Η βουλευτής Μερόπη Τζούφη τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως έχει καταθέσει τις προτάσεις του ως τροπολογίες στη Βουλή, προτείνοντας τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα βασικά αγαθά, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την επιβολή χονδρικής τιμής στο ρεύμα, προτάσεις που «έχουν απορριφθεί από τη Νέα Δημοκρατία».

Η κ. Κεφαλίδου δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως ούτε η Ν.Δ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στη διαδικασία να δουν πως η τσέπη του καταναλωτή θα «ελαφρύνει» πραγματικά.

«Αυτό γίνεται μόνο με πλαφόν στη λιανική τιμή» τόνισε η ίδια.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 05/08/2022