Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για ενεργειακή κρίση & ακρίβεια

02.08.2022 | 09:46 Eνσωμάτωση

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει την Ευρώπη η ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει παρεμβάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, ωστόσο η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για την απουσία ενός μανδύα προστασίας για τους καταναλωτές.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τονίζοντας πως στο συγκεκριμένο μέτωπο η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως το Fuel Pass ανακούφισε τους πολίτες, ενώ προβλέπεται να επιστρέψει η επιδότηση και τον χειμώνα, προς ανακούφιση των νοικοκυριών.

«Ενεργειακά ανασφαλή» χαρακτήρισε την Ευρώπη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖα Σωκράτης Φάμελλος.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση, γιατί αποδεικνύεται και πολιτικά και ενεργειακά λιγότερη από το αναμενόμενο λόγω των συνθηκών. Η Ευρώπη φαίνεται δεν έχει πολιτική ενοποίηση και δεν έχει ενεργειακή πολιτική. Είναι ενεργειακά ανασφαλής και πρόχειρη στις επιλογές της», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, διότι η κυβέρνηση υποθήκευσε, όπως υποστηρίζει, την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με πρώτο τραγικό λάθος την απολιγνιτοποίηση.

Ο κος Κουμουτσάκος τόνισε στο MEGA πως νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση η υποχρέωση φορολόγησης στα υπερκέρδη μεγάλων προμηθευτών, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει πόσα είναι τα υπερκέρδη και πότε θα φορολογηθούν αυτά.

Ο Παναγιώτης Βλάχος, μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ, τόνισε πως η κυβέρνηση εξάρτησε ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής ανάγκης της χώρας στο φυσικό αέριο, ενώ τα επιδόματα δεν αρκούν για να ανακουφίσουν τους πολίτες από το κύμα ακρίβειας.

«Το μόνο δίκαιο μέτρο είναι το πλαφόν στη λιανική τιμή. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αρνούνταν να προχωρήσουν σε αυτή τη θέση, γιατί η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εγχώριας ολιγαρχίας που την στηρίζει», υποστήριξε. «Υπάρχει ένα αίσθημα κοινωνικής αδικίας. Οι πολίτες γνωρίζουν πως κάποιοι θησαυρίζουν μέσα σε αυτή την κατάσταση και τα υπερκέρδη να αποδοθούν στους πολίτες».

Για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για παράνομη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου. Ο ίδιος είχε τονίσει πως πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας, ενώ είχε υποστηρίξει πως το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.

Το ποιος κρύβεται πίσω από τις υποκλοπές θα το κρίνει η δικαιοσύνη, είπε ο Παναγιώτης Βλάχος. «Θα το πάμε μέχρι τέλους, για να δούμε εάν στη χώρα μας λειτουργεί τέτοιος μηχανισμός και με ποιο τρόπο λειτουργεί».

Για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τη Δημοκρατία έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να χαρακτηρίζει τις υποκλοπές ως «παραβίαση και χτύπημα κατά της Δημοκρατίας, που δεν είναι ανεκτό σε κοινωνίες ευρωπαϊκές και σύγχρονες».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 02/08/2022