Κόσμος

Τουρκία: Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο

01.08.2022 | 08:30 Eνσωμάτωση

«Πόλεμος» νεύρων από την Άγκυρα με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο.

Η παρουσία του στην περιοχή από χθες, δηλαδή δέκα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά (σ.σ. αυτή της 9ης Αυγούστου) από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ανατρέπει άρδην τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι.

Οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει την έξοδο του ερευνητικού για τις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και το παρακολουθούν στενά όλο αυτό που συμβαίνει με το τουρκικό γεωτρύπανο.

Η Τουρκία δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια της και για την Γερμανία.

Μάλιστα ο Ιμπραήμ Καλίν σχολίασε την επίσκεψη της κα. Μπέρμποκ στην Άγκυρα, λέγοντας ότι ο τρόπος που μετέφερε την θέση της Ελλάδας μέσα στην καρδιά της Τουρκία έγινε με τρόπο αδαή και επιφανειακό.

Πώς θα γίνει η μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία

Σε αποκλειστικότητα του MEGA παρουσιάστηκε ο χάρτης με την διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα τουρκικά πλοία για την μεταφορά των σιτηρών.

Τα πλοία θα συγκεντρώνονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού, και η πορεία που θα ακολουθούν κατόπιν θα είναι δυτικά της Μαύρης Θάλασσας, θα κατηφορίζουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί θα γίνεται ο τελικός έλεγχος του φορτίου.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 01/08/2022