Υγεία

Αθηνά Λινού για κορωνοϊό: Λειτουργούμε σαν να έχουμε συνθηκολογήσει άνευ όρων

01.08.2022 | 09:23 Eνσωμάτωση

Για την ευλογιά των πιθήκων και τον κορωνοϊό, ο οποίος καραδοκεί, μίλησε στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Καμπανάκι» για την ευλογιά των πιθήκων σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο στην Ισπανία.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το ζήτημα και τόνισε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ αναγκαίο κρίνεται να προετοιμαστεί κατάλληλα και η πολιτεία με την αγορά εμβολίων.

«Πρέπει να ανησυχούμε, παρότι θεωρήθηκε αρχικά ότι είναι ήπια νόσος, δεν είναι. Έχει δύσκολα συμπτώματα, πόνο, κνησμό, πληγές. Μεταδίδεται εύκολα, είναι «ξαδερφάκια» με την ευλογία, που είναι η σοβαρότερη πανδημία που έχει πλήξει την ανθρωπότητα».

Η κα Λινού δήλωσε στο MEGA πως η νόσος μεταδίδεται εύκολα μέσω κοντινών επαφών.

Ο κορωνοϊός και οι διακοπές

Στη συνέχεια η καθηγήτρια Επδιημιολογίας αναφέρθηκε στο ζήτημα του κορωνοϊού, με τη νόσο να βρίσκεται σε έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Λειτουργούμε αυτή τη στιγμή σαν να έχουμε συνθηκολογήσει άνευ όρων. Δεν παίρνουμε μέτρα προστασίας, αποδεχόμαστε ότι πάρα πολλοί θα νοσήσουν, όμως αυτό δεν είναι λύση γιατί ο κορωνοϊός είναι εδώ και μπορεί να μεταλλαχθεί. Δεν ξέρουμε εάν η μετάλλαξη θα είναι μία νόσο εξίσου ήπια με την παρούσα μορφή ή θα γίνει πιο επιθετική», τόνισε.

Σε περίπτωση που νοσήσουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών η κα Λινού υπογράμμισε πως θα πρέπει να τηρήσουμε μία καλή διατροφή και ηπιότερη ζωή, ενώ εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και έχουμε υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να δούμε άμεσα γιατρό.

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία»

Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε ηλικία», το οποίο λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Στόχος του προγράμματος είναι να καταπολεμήσει τη μοναξιά που νιώθουν τα ηλικιωμένα άτομα, φέρνοντάς τα σε επαφή με εθελοντές ώστε να δημιουργηθεί μία πραγματική σχέση φιλίας.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 01/08/2022