Ελλάδα

Πάνος Σόμπολος: «Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια»

29.07.2022 | 09:21 Eνσωμάτωση

Ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την έξαρση της οικογενειακής βίας τα τελευταία χρόνια, καθως και για ζητήματα της κοινωνίας που εντείνουν αυτά τα φαινόμενα.

Αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση του Συμβούλιο Εφετών Λαμίας, που απέρριψε εκ νέου το δίκαιο αίτημα του Γιάννη Μιχαηλίδη να αποφυλακιστεί με όρους.

Το αίτημα αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη σχολίασε αρχικά ο Πάνος Σόμπολος.

«Είναι αναμενόμενα τα επεισόδια, τα έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια αυτά. Αμφισβητούν την όποια απόφαση, αλλά ο νομοταγής πολίτης θα πρέπει να σέβεται και να τηρεί την όποια απόφαση του δικαστηρίου. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι που αντιδρούν έτσι επιθυμούν και έτσι κάνουν», είπε.

«Όποιος κάνει απεργία πείνας, δεν έπεται ότι αφήνεται ελεύθερος. Εάν το έκαναν όλοι οι κρατούμενοι τότε, πού θα πάει το πράγμα; Η ιδεολογία είναι ελεύθερη, πίστευε όπου θέλεις, μη κάνεις όμως παράνομες ενέργειες, ληστείες, μη κάνεις οποιαδήποτε άλλη εγκληματική ενέργεια» πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτές τις διαδικασίες έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι από τη στιγμή που κάνουν παράνομες ενέργειες, κάποια στιγμή θα έρθει το κράτος, η δικαιοσύνη και θα υποστούν τις συνέπειες. Όταν ζητούν κάποια πράγματα που δεν γίνονται αποδεκτά για ευνόητους λόγους,. Να έχεις μία ιδεολογία, είναι δικαίωμά σου να έχεις ό,τι θέλεις. Όταν κάνεις έκτροπα και να προσβάλεις την ελευθερία του διπλανού σου, εκεί υπάρχει ζήτημα και πρέπει να υποστείς τις συνέπειες. Σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», σχολίασε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Για την έξαρση της βίας τα τελευταία χρόνια ο δημοσιογράφος επεσήμανε πως, «έχουμε έξαρση στην ενδοοικογενειακή βία. Δεν έχουν διπλασιαστεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Από την εμπειρία μου το αποδίδω στον εγκλεισμό λόγω του κορωνοϊού αλλά και στην 10ετή λιτότητα που προηγήθηκε. Έχουμε έξαρση και σε άλλες εγκληματικές πράξεις σε άλλα επίπεδα όχι μόνο στην ενδοοικογενειακή βία. Όσο μπορούμε στις δύσκολες μέρες, από τον κορωνοϊό, τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα φέρει δύσκολες καταστάσεις , και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».

Για την βία μεταξύ ανηλίκων –  και τις συμμορίες- , η οποία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ο έμπειρος δημοσιογράφος ήταν άκρως κατατοπιστικός και επεξηγηματικός.

«Η βία υπήρχε ανέκαθεν, όχι σε τόση έξαρση όση παρουσιάζεται σήμερα. Τρία πράγματα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας. Την οικογένεια, το σχολείο, και τις παρέες», δήλωσε και συνέχισε καταλήγοντας πως,

«Όσο αφορά στην οικογένεια, τι αρχές θα πάρει το παιδί από την μάνα και τον πατέρα για να μην πέσει στα ναρκωτικά, να μην πέσει στο έγκλημα, θα πρέπει να το προσέξει μέχρι μετά την εφηβεία να το έχουν οι γονείς από κοντά. Δεύτερον, για το σχολείο, εάν διαπιστώνει ένας καθηγητής μία διαφορετική συμπεριφορά σε κάποιο από τα παιδιά, να σπεύσει να ενημερώσει τον γονιό, κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το προλάβουμε. Τρίτον γι τις παρέες, παίζει σημαντικό ρόλο με ποιον κάνει παρέα το παιδί μας, πού πήγε, τί ώρα επέστρεψε. Όχι σαν να είναι δάσκαλος, αλλά με φιλικό τρόπο να το πλησιάσει, να το ρωτήσει πώς πέρασε, και να συζητήσουν. Με έναν τρόπο καλό να προσεγγίζουμε το παιδί μας, μέχρι και μετά την εφηβεία. Δύσκολα μετά το παιδί πάει στα ναρκωτικά ή στην παραβατική συμπεριφορά».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 29/07/2022