Ελλάδα

Κυμπουρόπουλος στο MEGA: «Παλεύουμε για τα αυτονόητα – Η κοινωνία μας χρειάζεται παιδεία»

29.07.2022 | 10:30 Eνσωμάτωση

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπολος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, και τόνισε ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους πολίτες.

Ο δικηγόρος Ευάγγελος Αυγουλάς, μίλησε αρχικά για τις δράσεις που κάνουν σύλλογοι ΑμΕΑ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

«Ουσιαστικά στον σύλλογο “Με άλλα μάτια”, δίνουμε θέσεις εργασίας σε άτομα με οπτική, κινητική, και ακουστική βλάβη, ανάλογα με το έργο που παίρνουμε κατά περίπτωση. Παραδώσαμε στον οργανισμό καταναλωτών, αναλυτική τεχνική μελέτη προσβασιμότητάς,  τι να βελτιώσουν, έτσι ώστε να είναι πιο φιλικοί και να μπορούν αυτόνομα, άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο ή με λευκό μπαστούνι ή σκύλο οδηγό, να επισκεφθούν την αγορά χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη. Για να μην μένουμε στο πώς κινούμαστε σε εχθρικά πεζοδρόμια, γίνονται διαδικασίες ακόμα και στις καφετέριες, προκειμένου να υπάρχει κατάλογος στην γραφή των τυφλών. Ακόμα και σήμερα δεν έχω πρόσβαση στις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων, στα συστατικά, λείπει αυτή η πληροφορία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος μίλησε για τα προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και την στάση της Πολιτείας.

«Καταρχάς να πω συγχαρητήρια στον κ. Αυγουλά για το έργο του, κι προσπαθεί να αναδείξει με επιστημονικό τρόπο, ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν στο φυσικό και όχι μόνο περιβάλλον. Αυτό πρέπει, όπου υπάρχει να το αναδεικνύουμε και να το διαχειριζόμαστε, όχι για να κουνήσουμε το δάχτυλο, αλλά για έρθει η αλλαγή έτσι ώστε να «χωράνε» όλοι οι άνθρωποι», ανέφερε αρχικά.

«Δεν είναι μόνο η προσβασιμότητα στο φυσικό περιβάλλον, πρέε να βρούμε κα να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες, φιλικές προς όλους τους πολίτες και δη για τους ανάπηρους πολίτες. Πρέπει ν υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση. Έχουν γίνει αλλαγές και τα δύο πιο ενδεικτικά είναι: Είχαμε νομοθεσίες στα υπουργεία που ούτε τα ίδια τα υπουργεία δεν ήξεραν τι είχαν νομοθετήσει για του ανάπηρους πολίτες. Ο κ. Γεραπετρίτης συγκέντρωσε και ομαδοποίησε τα ζητήματα, έτσι ώστε να έχουμε μία χάρτα για το πού βρισκόμαστε. Έτσι ώστε  αυτές οι πολιτικές που έχουν με να διασυνδέονται. Επιπλέον, έχουμε ένα μοναδικό όργανο που συμμετέχει και γνωμοδοτεί απέναντι στο κράτος, η Αρχή Προσβασιμότητας, που βλέπει τί ανάγκες υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Η προσβασιμότητα είναι να μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις υπηρεσίες υγείας, να μπορεί να βρίσκεται σε ένα σχολείο που είναι συμμετοχικό κι να μπορούν να μπουν όλοι, να μην υπάρχει διάκριση στην εύρεση εργασίας και να προσλαμβάνεται βάσει των δεξιοτήτων του. Δεν είναι έχω “ειδικό δελτίο για τους κωφούς”», συμπλήρωσε.

Για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ο κ. Κυμπουρόπουλος, τόνισε ότι, «Η ψηφιακή πολιτική σκηνή έχει γίνει πραγματικότητά μας, έχει έρθει το κράτος στο κινητό μας, και αυτό δεν θα έπρεπε να απουσιάζει από τα κέντρα που πιστοποιούν την αναπηρία. Από το φθινόπωρο τα  ΚΕΠΑ γίνονται ψηφιακά και δεν θα έχουμε την ανάγκη να τρέχουμε στον γιατρό, να πάρουμε χαρτιά και να τα μεταφέρουμε. Στα ΚΕΠΑ θα γίνεται από το φθινόπωρο μόνο η εξέταση από τον γιατρό και όλη  η άλλη διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά, πρέπει να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία.

«Έχουμε την τεχνολογία που μας έχει βοηθήσει. Έχουμε πρόγραμμα που ό,τι δείχνει μία οθόνη μας το διαβάζει φωνητικά το σύστημα, και είναι ιστορική διευκόλυνση αυτή. Ζητάμε να γίνουν κάποιες ενέργειες έτσι ώστε τα άτομα να εκπαιδευτούν σε αυτή την τεχνολογία απ΄ τα κέντρα Δια Βίου Μάθησης και να μην εξαρτώνται τα άτομα από συνοδούς και φυσικά εμπόδια και έξοδα μετακινήσεων», σχολίασε με την σειρά του ο κ. Αυγουλάς ερωτηθείς για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

«Η ταμπέλα των ΑμΕΑ δεν είναι η “βλάβη” – Εάν δεν ξέρουμε κάτι, ρωτάμε»

Για την συμπεριφορά που ενίοτε έχουν κάποιοι άνθρωποι απέναντι σε άτομα με αναπηρία, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, έδωσε τη δική του οπτική, την οποία όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν, προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνία μας.

Κάθε μέρα, βήμα βήμα οι διαδικασίες γίνονται πιο φιλικές για τα άτομα με αναπηρία.

«Υπάρχει μία ανησυχία, ένας φόβος του πώς προσεγγίζουμε έναν άνθρωπο που έχει μία αναπηρία. Πολλές φορές αυτό είναι άδικο γιατί βάζουμε την ταμπέλα ότι “αυτός έχει μία βλάβη”, και ξεχνάμε τη λέξη άνθρωπος. Προσεγγίζουμε τα άτομα με αναπηρία όπως προσεγγίζουμε τον οποιοδήποτε άνθρωπο, έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Και εάν ξέρουμε κάτι ,ρωτάμε. Εγώ δεν μπορώ να τείνω το χέρι μου, να χαιρετήσω, υπάρχουν όμως άλλοι τρόποι να επικοινωνήσουμε και να έρθουμε κοντά, αρκεί να υπάρχει θέληση και ανοιχτά μάτια», διευκρίνισε σχετικά.

«Να σταματήσει να είναι η αναπηρία “βρισιά”»

Για τον ρόλο της παιδείας, τόνισε πως, «πρέπει να πάμε αρχικά “πίσω” στο νηπιαγωγείο, να βάζουμε παιδιά με αναπηρία και παιδιά χωρίς αναπηρία να παίζουν μαζί, να κάθονται στο ίδιο θρανίο, να έχουν τις ίδιες πλαστελίνες. Το θέμα είναι να γίνει κάτι ολιστικά και να γίνονται προσπάθειες να εφαρμοστεί παντού».

«Σε κάθε πολιτική και κάθε νομοθέτημα που περνάει από τα χέρια μου βάζω και στο στίγμα του να γίνεται η κοινωνία συμπεριληπτική. Γνωμοδοτήσαμε στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα άτομα με αναπηρία. Αυτό που είπαμε έιναι ότι πρέπει να έχουμε ανεξάρτητη διαβίωση, συμμετοχικότητα των ατόμων, μέσα στην κοινωνία, τη ζωή και την εργασία και να σταματήσουμε από την ιδέα των ιδρυμάτων»

«Οι ανάπηροι πολίτες είναι και αυτοί άνθρωποι, αγωνίζονται κι παλεύουν για τα αυτονόητα», κατέληξε.

«Όσον αφορά στην εκπαιδευτική πολιτική, πρέπει να μπει η εξοικείωση με την διαφορετικότητα με όλες τις μορφές της, στα σχολεία και να σταματήσει να είναι η αναπηρία “βρισιά”. Να σταματήσουμε να ακούμε φράσεις όπως «που πας ρε καθυστερημένε», «δε βλέπεις, στραβός είσαι;», «Κουφός είσαι;», πράγματα που αναπλάθονται στην οικογένεια, και να δούμε και το ζήτημα των ανάπηρων εκπαιδευτικών, αφού τους δίνουμε πτυχία, να μεριμνούμε έτσι ώστε να διορίζονται στον τόπο τους και να μην ταλαιπωρούνται», κατέληξε με τη σειρά του ο κ. Αυγουλάς.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 29/07/2022