Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς θα χρησιμοποιούνται τα μονοκλωνικά της ASTRAZENECA

28.07.2022 | 20:09 Eνσωμάτωση

Στη χώρα μας φτάνουν τα πρώτα μονοκλωνικά φάρμακα της ASTRAZENECA που θα χορηγούνται ως προφυλακτική αγωγή σε ευπαθείς ομάδες και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος που θα τη λάβει δε θα πρέπει να έχει νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο τρίμηνο.

Ένα ακόμη όπλο προστίθεται στη φαρέτρα των γιατρών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πρόκειται για τα μονοκλωνικά αντισώματα της ASTRAZENECA τα οποία θα λαμβάνουν ενισχυτικά ή αντί εμβολίου, ανοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πλατφόρμα για τη χορήγησή τους άνοιξε σήμερα και θα χορηγούνται σε όσους δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στον εμβολιασμό, καθώς δεν αναπτύσσουν αντισώματα αλλά και σε όσους έχουν αντένδειξη για εμβολιασμό, κυρίως λόγω αλλεργιών.

Τα νέα μονοκλωνικά θα δίνονται σε ασθενείς άνω των 12 ετών και 40 κιλών και βασική προυπόθεση είναι να μην έχουν νοσήσει από κορωνοιό το τελευταίο τρίμηνο.

Θα τα λαμβάνουν όσοι υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες κυρίως ανοσοκαταστολής και μεταμοσχευμένοι. Θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών και πλήρη απουσία συμπτωμάτων.

Η σύσταση για εμβολιασμό βέβαια σε αυτές τις ομάδες παραμένει.

Τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται υποδόρια, μέσα στο νοσοκομείο όπου ο ασθενής θα παραμένει για παρακολούθηση τουλάχιστον για μια ώρα.

Ο πολίτης του οποίου η αίτηση εγκριθεί, θα πρέπει να επικοινωνεί με τα επιλεγμένα νοσοκομεία για τον προγραμματισμό της χορήγησης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/07/2022