Οικονομία

Συντάξεις: Πότε θα εισπράξουν οι δικαιούχοι

26.07.2022 | 08:22 Eνσωμάτωση

Ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις συντάξεις και στην καθυστέρηση της καταβολής τους στους δικαιούχους πολίτες.

Ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε σχετικά με τις συντάξεις πως, «Αυτή η βδομάδα είναι η βδομάδα πληρωμών, ξεκίνησαν από χθες, όπως και κάθε φορά προς τα τέλη του μήνα για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους».

Για την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων είπε πως, «Ο ΕΦΚΑ ήταν συνυφασμένος με τις πολυετείς καθυστερήσεις, και δεν μιλάμε για μήνες, μιλάμε για χρόνια. Υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν πάρει τις συντάξεις τους από το 2015. Έχει φτάσει σε σημείο ο ΕΦΚΑ να μηδενίσει τις εκκρεμείς συντάξεις από το 2015, και έχουμε περιορίσει το πρόβλημα στις συντάξεις του 2021. Εκκρεμούν περίπου 60.000 εκκρεμείς συντάξεις».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο 6μηνο του 2022 έχουν εκδοθεί τόσες συντάξεις όσες εκδόθηκαν όλο το 2019.

«Μέχρι το τέλος του 2022 θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τις καταβολές των εκκρεμών συντάξεων. Ωστόσο, ένα ποσοστό μπορεί να απορριφθεί για πολλούς λόγους, μπορεί ο πολίτης που έχει κάνει τα χαρτιά του, να μην έχει ξεπληρώσει κάποια χρέη του, να έχει εκκρεμείς οφειλές. Εάν ρυθμιστεί η οφειλή, τότε ο πολίτης πρέπει να πληρώσει 10.000 ευρώ εφάπαξ, εάν έχει χρέος για παράδειγμα 30.000 ευρώ, για να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ και να μπει σε ρύθμιση. Εάν δε το κάνει αυτό, η αίτησή του θα απορριφθεί. Ενδεχομένως να απορριφθεί το 25 με 30% των αιτήσεων» πρόσθεσε.

Επικουρικές συντάξεις

Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσάπαλος είπε πως, «Για να βγει μια επικουρική σύνταξη, πρέπει πρώτα να βγει η κύρια. Το θέμα ήταν οι κύριες τόσο καιρό. Όλο το βάρος πέφτει στις επικουρικές. Θα μεταφέρουμε 200 υπαλλήλους που βγάζουν κύριες συντάξεις, να βγάζουν μόνο επικουρικές. Θα ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία fast track και στις επικουρικές, οι περίπου 94.000 ληξιπρόθεσμες θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό, είναι ο στόχος μας».

«Ενεργοποιείται η πρόβλεψη του νόμου από 1-1-23, οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις τσέπες τους, μέσω αυτής της πρόβλεψης αλλά και μέσω της κατάργησης της εισοφράς αλληλεγγύης και από τους συνταξιούχους», κατέληξε μιλώντας για τις αυξήσεις στις συντάξεις από το επόμενο έτος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 26/07/2022