Πολιτική

«Φουντώνει» η πολιτική κόντρα για την διαχείριση των πύρινων μετώπων

26.07.2022 | 10:31 Eνσωμάτωση

Πολιτικοί διαξιφισμοί των κομμάτων για το ζήτημα διαχείρισης των πυρκαγιών, το ενεργειακό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Στεφανάδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας», μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» και αποτίμησε τις ενέργειες του κόμματός του στα πύρινα μέτωπα με θετικό πρόσημα λέγοντας: « Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το θετικό πρόσημο των ενεργειών μας, καθώς υπήρξε ταχύτατη προσέλευση και των εναέριων αλλά και των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής και οι εκκενώσεις έγιναν γρήγορα. Ολόκληρο το οργανωμένο σύστημα δούλεψε. Βέβαια, η τελική αποτίμηση θα γίνει με το τέλος της σεζόν».

Ο κ. Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, για τις πυρκαγιές δήλωσε: « Τα πράγματα που γίνονται είναι λίγα. Εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη δεν μαθαίνουμε, ώστε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, και πολύ περισσότερο σε μία εποχή, όπου η κλιματική κρίση απαιτεί περισσότερα. Εάν συγκρίνεις το γεγονός ότι κάηκαν 20.000 στρέμματα στην Πεντέλη, 25.000 στρέμματα στην Δαδιά του Έβρου με τις 500.000 στρέμματα που κάηκαν πέρυσι στην Εύβοια, εώς τωρα ναι έχουν καεί λιγότερα. Αλλά αυτή δεν είναι η ουσία».

Για την Πυροσβεστική ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι υπάρχουν 3.600 οργανικές θέσεις αστελέχωτες.

Ο κ. Σκανδαλίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, για την διαχείριση των πύρινων μετώπων από την Ν.Δ. ανέφερε: «Μου προκαλούν θλίψη οι μονότονες συζητήσεις κάθε καλοκαίρι για το ίδιο θέμα. Καμία κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει εθνικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δυνάμεις δεν συντονίζονται σωστά κι έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος από την κατάσβεση».

Επιδότηση ρεύματος

Ο Δημήτρης Βίτσας για το ενεργειακό ζήτημα ανέφερε: «Η λύση δεν είναι να ψάχνουμε κάθε μήνα τον πιο φθηνό πάροχο ενέργειας, αλλά ο έλεγχος των παροχών ενέργειας. Η λύση είναι να μην «περνάει» το εκατό τοις εκατό του ενεργειακού κόστους μέσα στο χρηματιστήριο ενέργειας».

Ο Κώστα Σκανδαλίδης, με την σειρά του σχολίασε: «Πλαφόν στην λιανική τιμή και ο προσδιορισμός στα  140 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι η λύση και κατόπιν οποιαδήποτε άλλη κίνηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Για την αυριανή ευρωπαϊκή σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης ανέφερε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές για κάθε χώρα της Ευρώπης, για αυτό το λόγο δεν μπορούν να βρουν εύκολα κοινό τόπο συμφωνίας οι χώρες μεταξύ τους.

Πολιτική διαφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν κάνει εκλογές, ο βουλευτής της Ν.Δ., ο κ.Στεφανάδης, την χαρακτήρισε άστοχη και λαϊκίστικη.

Από την άλλη ο κ. Βίτσας υπερασπίστηκε την θέση του κόμματος του για τη διαχείριση του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για συγκρότηση μίας διακοινοβουλευτικής επιτροπής με σκοπό την παρακολούθηση των ποσών και των αντίστοιχων δράσεων, στα πλαίσια της διαφάνειας.