Πολιτική

Επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

26.07.2022 | 13:02 Eνσωμάτωση

Επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας την πρόταση της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. τον επερχόμενο, δύσκολο, χειμώνα που έρχεται.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών ενεργειας στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει με αυτή την επιστολή προς την Κομισιόν, καταθέτοντας την πρότασή του για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Η Ελλάδα ωστόσο, διαφωνεί με την οριζόντια μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 15% και ο πρωθυπουργός προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα.

Η πρόταση αυτή, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρει ανταπόκριση από τη βιομηχανία καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός υπστηρίζει στην επιστολή πως,  το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε και εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και πως τα οικονομικά οφέλη θα ήταν πιθανότατα σημαντικά.

Τέλος, τονίζει ότι η ιδέα του πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και θα λειτουργήσει μόνο αν εξασφαλιστούν αυτές οι ποσότητες μέχρι το Σεπτέμβριο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/07/2022