Κόσμος

Ενεργειακή κρίση: Η Ρωσία μειώνει κι άλλο το φυσικό αέριο – Εφιάλτης ο χειμώνας για την Ευρώπη

26.07.2022 | 12:58 Eνσωμάτωση

Ο ενεργειακός εφιάλτης χτυπάει ξανά την πόρτα της Ευρώπης και ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος. Η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει και άλλο τη ροή του φυσικού αερίου, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ για να καταρτίσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι χθες το βράδυ υπήρχε μία επί της αρχής συμφωνία σε ένα προσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τα κράτη μέλη  και σήμερα προβλέπεται να «μπουν» οι τελευταίες πινελιές.

Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, η Ελλάδα δηλώνει ευχαριστημένη με το σχέδιο της Κομισιόν.

Αντιδράσεις έχουν εκφραστεί από τον ευρωπαϊκό Νότο για το σχέδιο της Κομισιόν για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15%.

Στην πραγματικότητα, πολλά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία διάκεινται αρνητικά, γι’ αυτό είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (των 15 κρατών που να εκπροσωπούν 65% του πληθυσμού της ΕΕ) για να υιοθετηθεί.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να είναι προετοιμασμένα σε μία απότομη διακοπή στην παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Τσεχία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει τα «βρώμικα» παιχνίδια με την ενέργεια σε βάρος της Ευρώπης, για αυτό θα πρέπει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο να γίνει γρήγορα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/07/2022