Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη διαχείριση των πυρκαγιών.
Ο . Γαϊτάνης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές και την στάση της κυβέρνησης, όσον αφορά στην επιχειρησιακή μέριμνα για την κατάσβεσή τους.
«Είμαστε εν μέσω μίας κλιματικής κρίσης, είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο συνολικά. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να οργανωθεί τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο καλύτερα, όσο και από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και έμψυχου δυναμικού. Δεν πρέπει να θριαμβολογούμε. Οι καταστροφές σε σχέση με την έκταση του φαινομένου, είναι μικρές. Η πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό αρωγής για τους πληγέντες συμπολίτες μας, και προχωρά. Φέτος έχουμε καλύτερη πρόληψη», ανέφερε αρχικά.
«Στα φυσικά φαινόμενα, πρέπει να σχεδιάζουμε και να μαθαίνουμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο του «τα έχουμε κάνει όλα». Μέχρι αυτή την ώρα η διαχείριση έχει γίνει με σωστό τρόπο για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και όπως βλέπουμε, το 112 που είναι κατάκτηση αυτής της κυβέρνησης, μπορεί και λειτουργεί αποτελεσματικά, στην Πεντέλη απομακρύνθηκαν περίπου 90.000 άνθρωποι και φυσικά έχει να κάνει και με τις υποδομές, είναι βασικό να σώζουμε τις υποδομές και τις περιουσίες των ανθρώπων», πρόσθεσε.
Ο κ. Σπίρτζης άσκησε κριτική στο πλάνο της κυβέρνησης για την διαχείριση των πυρκαγιών.
«Ήμουν εκεί στην Πεντέλη όλο το βράδυ που έκαιγε η φωτιά. Νομίζω ότι η όποια αντιπαράθεση δεν πρέπει να είναι κακοπροαίρετη. Τουλάχιστον αυτό που έκανε η ΝΔ όσο ήταν αντιπολίτευση, εμείς δεν το κάναμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι το μέγεθος του προβλήματος που προκύπτει και από την κλιματική κρίση αλλά και από τις αδυναμίες που έχουμε σαν χώρα. Περάσαμε 10 χρόνια με μνημονιακές δεσμεύσεις, 10 χρόνια που πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουν διαλυθεί. Η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να είναι προτεραιότητα σε αυτή τη χώρα, και δεν είναι. Πυροσβέστες πρέπει να έχουμε για να ανοικοδομηθεί εκ νέου η υπηρεσία. Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν παλαιοκομματικού τύπου, είτε αυτό είχε να κάνει με μεταφορές αρμοδιοτήτων, είτε με κομματικές επιλογές μέσα στο Σώμα. Δεν απέδωσε αυτός ο μηχανισμός, το είδαμε και τον χειμώνα», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Σπίρτζης.
«Δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε τα ιπτάμενα μέσα με αυτές τις συνθήκες στη χώρα μας, πρέπει να βελτιωθούν αυτά. Είναι ανεπίτρεπτο με τέτοιες καταστροφές να συγχαίρει και ο κάθε υπουργός τον άλλον για την διαχείριση της πυρκαγιάς», επεσήμανε συμπληρωματικά.
«Πρέπει να σκύψουμε πάνω στην αποκατάσταση. Μόλις 7 άδειες έχουν κατατεθεί στην Εύβοια και στην ανατολική Αττική. Αυτό δείχνει ότι οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν. Ελπίζουμε να το αποκαταστήσει αυτό η κυβέρνηση έτσι ώστε να αποζημιωθούν όπως έπρεπε», κατέληξε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε επίσης για το θέμα των πυρκαγιών.
«Έχουμε μπροστά μας ένα προδιαγεγραμμένο και διαχρονικό έγκλημα, όσον αφορά στα αποτελέσματα των φυσικών φαινομένων αλλά και των περιουσιών των ανθρώπων. Η οργή του κόσμου είναι δικαιολογημένη. Από αυτή την άποψη, πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες, οι οποίες βρίσκονται αφενός στην απουσία ενός σχεδίου αντιμετώπισης των φαινομένων με τις απαραίτητες υποδομές. Μέχρι αυτή τη στιγμή, διατηρείται ο ανορθολογισμός και ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός ανάμεσα στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών», δήλωσε.
«Τα δάση είναι απροστάτευτα και δεν καθαρίζονται. Η δεύτερη αιτία είναι η εμπορευματοποίηση της γης που οπλίζει το χέρι κάθε εμπρηστή για να αναπτυχθούν μία σειρά από δραστηριότητες, με την άδεια της πολιτείας, είτε αυτό πρόκειται για έργα και επιχειρήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είτε για τουριστικούς λόγους. Δεν παίρνονται μέτρα προς τη μεριά της πρόληψης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.
«Τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν από τα αποτελέσματα των πυρκαγιών, γι΄αυτό λέγονται μέτρα ανακούφισης γιατί είναι πολύ λίγα και έρχονται και πολύ αργά. Το οδικό δίκτυο για παράδειγμα στο Ληξούρι, δεν έχει αποκατασταθεί από τον σεισμό του 2014», σημείωσε.