Ελλάδα

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς

25.07.2022 | 07:55 Eνσωμάτωση

Δραματική είναι η εξέλιξή στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη μέρα η φωτιά συνεχίζει να καίει σε παρθένο δάσος και η οικολογική καταστροφή να είναι πλέον ανυπολόγιστη.

Ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος ένωσης Αξιωματικών πυροσβεστικού σώματος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σχολίασε ότι αυτό το καλοκαίρι παρατηρείται μέχρι στιγμής, να επιδιώκεται η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής από πλευρά των εμπρηστών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν καθημερινά 50 με 60 φωτιές οι πυροσβέστες.

Ο κ. Τσίγκας σχολίασε για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς, όπου συνεχίζει και καίγεται ακόμα και πέντε ημέρες μετά, ότι αυτό συμβαίνει γιατί η καύσιμη ύλη στο δάσος είναι σε μεγάλη ποσότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που πήρε ο κ. Τσίγκας από τους συναδέλφους του, που του ανέφεραν ότι οι πευκοβελόνες είναι τόσες πολλές και πυκνές που το νερό που ρίχνουν τα καναντέρ δεν φτάνει μέχρι κάτω στο έδαφος.

Για  ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή έκανε λόγο η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος και προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη και αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν φαίνεται να έχουμε σύντομα κάποια καλά νέα, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα ακόμη. Έχουν απειληθεί και οι κατοικημένες περιοχές και το κέντρο ενημέρωσης και το μοναστήρι της Δαδιάς. Έχει πληγεί άμεσα ένα κομμάτι του δάσους και της πλούσιας ορνιθοπανίδας και απειλείται πλέον και η κύρια κατοικία του μαυρόγυπα», σημείωσε η πειβαλλοντολόγος.

Η κα. Μακρυγιάννη δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό ότι σε μία συνολική έκταση 70.000 στρεμμάτων του δάσους, μάλλον έχουν καταστραφεί τα 18.000 στρέμματα. Επιπλέον τόνισε ότι υπήρξε πρόβλημα με τις αντιπυρικές ζώνες.