Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει να κατακαίει η πυργκαγιά μέσα στο πανέμορφο και τεράστιας οικολογικής σημασίας, δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.
Ένα τεράστιας σημασίας οικοσύστημα που αποτελεί ενδιαίτημα, σπίτι για άγρια ζώα που είναι υπό εξαφάνιση, καταστρέφεται στον Έβρο για τέταρτη ημέρα. Κάτοικοι και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Έχουμε όλη την πυραμίδα την τροφική, έχουμε την κορυφή της πυραμίδας, από τα λίγα οικοσυστήματα που είναι ολοκληρωμένα ας το πούμε έτσι στην Ελλάδα, έχουμε ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα και για αυτό είναι πολύ επικίνδυνο να το χάσουμε», σημειώνει ο Γιώργος Φωτιάδης, δασοπόνος.
Τεράστια κινητοποίηση
Από το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.
Παράλληλα, εθελοντές και υλοτόμοι ανοίγουν δρόμους με τα αλυσοπρίονα και δημιουργούν ζώνες πυρασφάλειας.
«Αυτό που προσπαθούμε εμείς βασικά είναι να περιχαρακώσουμε τα χωριά τη Δαδιά και τη Λευκίμη εκεί έγκειται διαρκώς το ενδιαφέρον και η προσοχή μας».
Οι δυσκολίες για την κατάσβεση
Το μοναδικό οικοσύστημα των 428.000 στρεμμάτων με τα 78.000 από αυτά να αποτελούν προστατευόμενη περιοχή, έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην κατάσβεση καθώς φέρει:
– Σύνθετη πυκνότητα δασικής βλάστησης
– Το ανάγλυφο και οι κλήσεις
– Η γεωμορφολογία του εδάφους
– Το μικροκλίμα που δημιουργείται
«Από τη μια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες πρόληψης και από την άλλη ότι δεν διασπούμε τη δασική βλάστηση σε τέτοιο βαθμό που να διαταράσσεται το δασικό οικοσύστημα», λέει ο Βαγγέλης Γκουντούφας, γενικός διευθυντής δασών υπουργείου περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί τη μεγαλύτερη έκταση Natura 2000 στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αποτελεί καταφύγιο για σπάνια πουλιά και θηλαστικά.