Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση για την ενεργειακή κρίση και το Power Pass

19.07.2022 | 09:30 Eνσωμάτωση

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, και η Ζέφη Δημαδάμα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» , για την ενεργειακή κρίση, το Power Pass αλλά και για τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Ρωμανός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στην ανακοίνωση της Gazprom για την διακοπή της ροής φυσικού αερίου.

«Θα διαχειριστούμε και αυτή την κρίση που έρχεται, έχουμε διαχειριστεί πρωτόγνωρες κρίσεις, έχουμε ενεργειακή επάρκεια. Από εκεί και πέρα η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οι μειώσεις των έμμεσων φόρων έχουν αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα για να μπορούν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Οι έλεγχοι είναι πρωτόγνωροι, κα η στοχευμένη βοήθεια που δίνουμε στα νοικοκυριά βοηθάει και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε», ανέφερε αρχικά.

«Μπορεί να είναι καλοκαίρι και να θέλουμε να ακούμε θετικά πράγματα, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει το κυβερνητικό αφήγημα. Τέθηκαν τρία ζητήματα: πρώτον, η επάρκεια. Ακούσαμε τον κ. Σκρέκα  να λέει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα επάρκειας, ωστόσο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τους πόρους και για το εάν πράγματι η χώρα μας έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αντέξει. Δεύτερον, είναι η ακρίβεια. Ακόμα και να είμαστε επαρκείς, σε τί τιμές θα πληρώνουμε τα προϊόντα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι χθες η Ελλάδα είχε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς έτσι όπως έχουμε καταδικαστεί, τα νησιά έχουν τουρισμό μόνο από το εξωτερικό, καθώς οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν χρήματα να πάνε διακοπές», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

«Είναι σημαντικό να μην ξεκινάμε από τις διακοπές. Εδώ δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε τα στοιχειώδη, τα καθημερινά. Η βενζίνη που είναι αδιαπραγμάτευτο ότι είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη, πρέπει να δείχνουμε ότι βελτιωνόμαστε. Όταν είμαστε σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, κάποια πράγματα δεν ήταν αποδοτικά, για παράδειγμα το power pass. Στο ΠΑΣΟΚ, δε θέλουμε να είμαστε πάντοτε αυτοί που λέμε το αντίθετο, ζητήσαμε αναλυτικό πίνακα των δικαιούχων, γιατί ακούσαμε ότι υπήρχαν πολίτες που πήραν επιστροφή 20 ευρώ. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, πρέπει να έχουμε ενημέρωση για το τι γίνεται με τα λιγνιτωρυχεία, τι σχέδιο υπάρχει. Τα πράγματα δυσκολεύουν εάν κλείσει η στρόφιγγα. Εμείς από το ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει θέσεις και περιμένουμε από την κυβέρνηση μία απάντηση», σημείωσε με την σειρά της η κ. Δημαδάμα.

«Η ακρίβεια είναι αδιαπραγμάτευτη σε όλον τον κόσμο. Επίσης αδιαπραγμάτευτο είναι ότι όλες οι χώρες βοηθούν, με τρόπους που επιλέγει η καθεμία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναφέρει ότι τα πιο ορθά μέτρα είναι τα στοχευμένα και όχι τα οριζόντια, όπως προτείνουν λαϊκίστικα. Αυτό κάνουμε, καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει στο 100%, προφανώς δεν υπόσχεται κανείς αυτό, εκτός από αυτούς του βρίσκουν λεφτόδεντρα και πολιτεύονται έτσι εδώ και 10ετίες. Κοροϊδία είναι αυτοί που έκαναν σύνθημα ότι εμείς δήθεν υποσχεθήκαμε 600 ευρώ, λες και το Power Pass είναι δωροεπιταγή. Ο κ. Τσίπρας το παρουσίασε ως «600άρι» γιατί είναι πολύ καλός στη διαστρέβλωση. Λέγαμε για μία ενίσχυση έως 600 ευρώ που καλύπτει συνολικά το 60% των επιβαρύνσεων», πρόσθεσε ο κ. Ρωμανός.

«Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση δεν είναι να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, αλλά να τους δώσει «200άρια» και «100άρια» για να πάνε διακοπές. Οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον πληθωρισμό και στον ενεργειακό πληθωρισμό. Στην Ιταλία έχουν ληφθεί μέτρα στοχευμένα, που θα μπορούσαν έχουν γίνει και εδώ για να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά», συμπλήρωσε η κ. Δημαδάμα.

«Τα στοιχεία για είναι οριστικά πρέπει να εκκαθαριστούν για να είναι επίσημα. Έως τώρα, 600 ευρώ έχουν πάρει 40.387 δικαιούχοι, 550- 599 ευρώ έχουν πάρει 10.470 δικαιούχοι, 500-549 ευρώ έχουν πάρει 13.803 δικαιούχοι, 400- 449 ευρώ έχουν πάρει 18.798 δικαιούχοι, 350- 399 ευρώ: 35.887, 250-299 ευρώ: 75.357, 300-349 ευρώ: 51.478 και πάει λέγοντας», κατέληξε ο κ. Ρωμανός.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 19/07/2022