Ελλάδα

LIVE: Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Πεντέλη – Μάχη με τις φλόγες

19.07.2022 | 21:42 Eνσωμάτωση

Εφιαλτικές στιγμές ξαναζεί η Αττική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, στην καρδιά του καλοκαιριού και με την Ευρώπη να φλέγεται, με μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο Νταού Πεντέλης και έχει επεκταθεί, προκαλώντας μάλιστα και υλικές ζημιές σε σπίτια.

Αυτήν την στιγμή οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μέτωπα: ένα μέτωπο που κινείται αργά προς το βουνό και ένα δεύτερο (το δύσκολο μέτωπο) που κινείται νότια προς Ντράφι – Νέα Πεντέλη.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε τέσσερις περιοχές. Πρόκειται για: Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι.

Όλοι εναπέθεσαν τις ελπίδες τους στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που είχαν πέσει από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες. Ωστόσο, σταμάτησαν να επιχειρούν λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ, όπερ σημαίνει ότι η Αττική, εφόσον δεν βελτιωθεί η κατάσταση, θα ζήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο βράδυ.

Γιώργος Πατούλης: Δύσκολη η κατάσταση στην Πεντέλη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη. Είναι μια μεγάλη φωτιά με ισχυρό άνεμο και με δυσκολία τα εναέρια μέσα μπορούν να συνδράμουν. Στην περιοχή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις επίγειων μέσων».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «στην κατάσβεση συμμετέχουν και υδροφόρα οχήματα της περιφέρειας. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν καταστάσεις που είναι απρόβλεπτες».

Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αιτήματα μεταφοράς κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, με την περιφέρεια ωστόσο να έχει διαθέσει πέντε λεωφορεία για οποιαδήποτε χρήση.

«Βρισκόμαστε σε καλή συνεργασία με τους κάτοικους. Όλοι να είναι σε ετοιμότητα. Είμαστε εδώ και ό,τι μας ζητηθεί θα το κάνουμε».

Βασίλης Κόκκαλης: Δύσκολη η πυρκαγιά στην Πεντέλη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Βασίλης Κόκκαλης αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση.

«Είναι μια πάρα πολλή δύσκολη πυρκαγιά, είναι μέσα στους περιβόλους των σπιτιών, στα σπίτια πάνω από το γήπεδο της Ανθούσας. Εγώ δεν έχω δει σπίτια να καίγονται, αλλά οι περίβολοι κάποιων σπιτιών έχουν τυλιχθεί στις φλόγες».

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας περνούν πόρτα πόρτα και εκκενώνουν τα σπίτια.

«Περνάει η αστυνομία και ελέγχει αν έχουν φύγει οι κάτοικοι, οι περισσότεροι έχουν εκκενώσει».

Δήμαρχος Πεντέλης: Έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από τα «κρίσιμα» σπίτια

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η Δήμητρα Κεχαγιά δήμαρχος Πεντέλης, μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί.

«Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, βρισκόμαστε στο κομμάτι Καλλισίων και Ιάσωνος στο κομματι προς το Ντράφι. Ο καπνός της πυρκαγιάς είναι έντονος και ο αέρας ισχυρός, επιχειρούν όλες οι δυνάμεις επίγειες και εναέριες».

Σύμφωνα με τη δήμαρχο της Πεντέλης, «έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια που θεωρούνταν κρίσιμα. Είναι δύσκολο να πειστούν αλλά απομακρύνονται με τη βοήθεια τροχαίας και αστυνομίας».

Η δήμαρχος τόνισε ότι στην περιοχή επιχειρούν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ευάγγελος Μπουρνούς: Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Πεντέλη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας, σημείωσε πως η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι δύσκολη.

«Η φωτιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια του Ντραφίου, δεν καίει σπίτια έχουν καψαλιστεί αυλές, υπάρχουν επίγειες δυνάμεις που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες».

Σύμφωνε με τον δήμαρχο της Ραφήνας, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η φωτιά είναι εκτός ελέγχου».

Νίκος Πέππας: Στα πρώτα σπίτια η φωτιά στο Ντράφι

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Νίκος Πέππας, αντιπεριφερειάρχης Αττικής, σημείωσε πως τα πρώτα σπίτια έχουν ήδη παραδοθεί στις φλόγες.

«Η φωτιά είναι στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι και λόγω των θυελλωδών ανέμων και του ανάγλυφου του εδάφους κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φωτιά έχει δημιουργήσει μεγάλο μέτωπο, ενώ μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και πυροσβεστικές απομακρύνουν τον κόσμο».

Σε σοκ οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η Χριστίνα Ματθαίου, κάτοικος της περιοχής, έκανε λόγω για μια μεγάλη φωτιά.

«Το σπίτι μου είναι στον λόφο Παλλήνης απέναντι από το Ντράφι. Ο καπνός είναι τόσο πυκνός που δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα, ελπίζουμε να μην γίνει κάποια ζημιά».

Όπως είπε η ίδια, «γνωρίζω από μια γνωστή μου ότι το σπίτι της εκκενώθηκε, η φωτιά είναι πίσω από το σπίτι της. Οι κάτοικοι έχουν φύγει όλοι βρίσκονται στο κέντρο της Παλλήνης».

Εκκενώθηκε το Νοσοκομείο Παίδων

Εντολή εκκένωσης, για προληπτικούς λόγους, για το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης έδωσαν οι πυροσβεστικές αρχές λίγο μετά τις 21:00 της Τρίτης.

Στο νοσοκομείο βρίσκονταν 36 παιδιά και 19 άτομα προσωπικό. Άπαντες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Η φωτιά που ξεκίνησε από Νταού Πεντέλης έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί τέσσερις περιοχές: το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 15 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα λειτουργεί ως συντονιστικό, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Δυστυχώς όμως τα εναέρια μέσα θα κάνουν για λίγη ακόμα ώρα ρίψεις από αέρος, αφού πλέον έχει νυχτώσει.

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Θριάσιο & Γεώργιος Γεννηματάς

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι στα σημεία της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη βρίσκονται σε ετοιμότητα 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα επίσης τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεώργιος Γεννηματάς για τυχόν εγκαυματίες.

Ο συντονισμός των δυνάμεων του ΕΚΑΒ γίνεται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ,  όπου βρίσκεται ήδη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Θανάσης Ζούτσος: Η κατάσταση είναι μη προβλέψιμη

Μιλώντας στο MEGA, ο Θανάσης Ζούτσος, δήμαρχος Παλλήνης, έκανε λόγο για μια μη προβλέψιμη κατάσταση.

«Η κατάσταση είναι μη προβλέψιμη. Η φωτιά βόρεια από το γήπεδο της Ανθούσας έχει καταλαγιάσει γιατί έχουν πέσει οι άνεμοι».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η νύχτα θα είναι δύσκολη.

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη, να δούμε πώς θα ξημερώσει».

Ο κ. Ζούτσος τόνισε ότι στην περιοχή «δεν κινδυνεύουν ούτε περιουσίες, ούτε άνθρωποι. Είμαστε σε εγρήγορση, έχουν ανοίξει αίθουσες του δήμου για όσους εγκαταλείπουν τα σπίτια τους».

Δήμαρχος Βρυλήσσιων: Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αν μας ζητηθεί

Μιλώντας στο MEGA, ο Ξενοφών Μανιατογιάννης, δήμαρχος Βρυλήσσιων, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση.

«Η φωτιά ανεβαίνει προς τα βόρεια. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή και αναμένουμε εντολές».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιατογιάννη, «η πολιτική προστασία, τα πυροσβεστικά μας είναι όλα έτοιμα και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αν μας ζητηθεί».

Λέκκας: Είμαστε σε σκέψεις για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά

Μιλώντας στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, έκανε λόγο για μια πυρκαγιά που δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε.

«Η πυρκαγιά άρχισε σε ευαίσθητο σημείο της Πεντέλης. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς άρχισε, είμαστε σε σκέψεις».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, όλες οι καύτρες που αναδύονται μπορούν να μεταφερθούν σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Υπάρχει μια μεγάλη αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων».

Ο κ. Λέκκας μίλησε για ένα δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και ένα δύσκολο μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο «ευνοεί τη φωτιά».

Εκπρόσωπος Τύπου πυροσβεστικής: Πρώτο μέλημα η ασφάλεια των πολιτών

Μιλώντας στο MEGA ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου πυροσβεστικής, έκανε λόγο για δύσκολη πυρκαγιά.

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση, η οποία διεξάγεται μόνο με επίγειες δυνάμεις. Η πυρκαγιά κινείται σε Ντράφι, Ανθούσα και κορυφογραμμή της Πεντέλης, χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για την κορυφογραμμή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, «μέλημά μας είναι να ελέγξουμε το κομμάτι προς το νοσοκομείο Πεντέλης και προς τον Άγιο Πέτρο. Θα παρατάξουμε όλες τις δυνάμεις μας και θα έχουμε καλύτερα αποτέλεσμα το πρωί. Θα παρατάξουμε όλες τις δυνάμεις μας στην περίμετρο της πυρκαγιάς για να καταπολεμήσουμε το μέτωπο».

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, «για εμάς προέχει η ασφάλεια των πολιτών, γι’ αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους να ακούν και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

Στην πυρκαγιά έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις από όλη την Ελλάδα.

«Αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε και λοιπές δυνάμεις».

Κώστας Σμέρος: Δύσκολο το μέτωπο σε Πεντέλη & Ανθούσα

Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Σμέρος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης, σημείωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη φωτιά.

«Τεράστια μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην Ανθούσα υπάρχει μέσα στο ρέμα, λίγο πιο κάτω από το γήπεδο, ένα μικρό αλλά σημαντικό μέτωπο».

Σύμφωνα με τον κ. Σμέρο, το δύσκολο μέτωπο είναι μεταξύ Πεντέλης, Ανθούσας και Γέρακα στην οδό Καλλισίων. Εκεί είναι πολύ πιο δύσκολο το μέτωπο, επιχειρούν πολλές δυνάμεις της πυροσβεστικής».

Μεγάλη μάχη της Πυροσβεστικής στην Καλλιθέα Πεντέλης

Μιλώντας στο MEGA, ο Λευτέρης Κουντουλάκος, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, έκανε λόγο για τεράστια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Συνέβη αυτό που δε θέλαμε, να μείνουμε δηλαδή νύχτα με τη φωτιά και με πολύ αέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουντουλάκο, «το μεγάλο μέτωπο καίει στην Καλλιθέα στης Πεντέλης και στο Ντράφι. Πριν λίγο απεγκλωβίσαμε έναν άνθρωπο από το σπίτι του».

Όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, «η πυροσβεστική δίνει τεράστια μάχη με τις φλόγες. Οι πυροσβέστες έχουν μπει μέσα στους δασικούς δρόμους στον περιμετρικό της Πεντέλης για να περιορίσουν από την πάνω μεριά τη φωτιά».

Μπήκε ο Στρατός στη μάχη της Πεντέλης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν μέχρι στιγμής με 2 ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από την 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους Φορτωτές. Είναι σε 2ωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Η μάχη της Πεντέλης θα συνεχιστεί όλο το βράδυ και ο Στρατός θα είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει πυροσβέστες, αστυνομικούς και εθελοντές.

Να σημειωθεί ότι και η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.

Στο πύρινο μέτωπο έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα.

Διακοπές ρεύματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Μιλώντας στο MEGA, ο Άρης Μπουράνης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας Πικερμίου, σημείωσε πως υπάρχουν διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή λόγω της φωτιάς.

«Έχουν καεί στύλοι ρεύματος, υπάρχουν διακοπές. Οποιοσδήποτε πολίτης είναι σπίτι του και χρειάζεται απομάκρυνση, οι Αρχές είναι διαθέσιμες».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουράνη, «το μέτωπο έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο σημείο. Η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο βουνό θα έχει πρόβλημα».

Μίνα Γκάγκα: Καλά στην υγεία τους που μεταφέρθηκαν από το Παίδων Πεντέλης

Μιλώντας στο MEGA, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε πως τα παιδιά έχουν μεταφερθεί και είναι καλά στην υγεία τους.

«Μεταφέρθηκαν τα παιδιά, πήγαν στο Αγλαΐα Κυριακού τα 13 και τα 9 στο ‘Αγίας Σοφίας’. Είναι καλά και παρακολουθούνται. Οι γονείς πέρασαν μια ταλαιπωρία αλλά είναι καλά. Η εκκένωση έγινε στην ώρα της με συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΚΑΒ».

Σύμφωνα με την υπουργό, «όλα τα εφημερεύοντα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα για όποιον χρειαστεί οτιδήποτε. Όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα».

«Ό,τι και να χρειαστεί κάποιος είμαστε εδώ, ελπίζουμε η φωτιά να πάει καλά», κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη πυρκαγιά

Τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και για την έκτασή της.

Όπως επισημαίνεται, όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Επιπλέον, με το πρώτο φως της ημέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται επίσης πως δεν έχουν διακομιστεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα, ενώ οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες – Συγκλονιστικές εικόνες

Δύσκολη προβλέπεται η αποψινή νύχτα για τους κατοίκους της Πεντέλης. Οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής, η οποία δίνει σκληρή μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στις φλόγες παραδόθηκε ένα σπίτι της περιοχής, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει την οροφή του οικήματος.

Όπως φαίνεται και από τα πλάνα του MEGA, η φωτιά έχει τυλίξει το σπίτι, ενώ κάφτρες και άσπροι καπνοί έχουν ξεχυθεί στον ουρανό.

Δήμαρχος Μεγαλόπολης: «Θα απειληθούν χωριά εάν η φωτιά περάσει τον δρόμο»

Στο MEGA μίλησε ο Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης, για τη φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, στις 7 το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά δίπλα στα χωριά Ρούτσι και Καμαρίτσα. Η φωτιά αρχικά φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο, καθώς επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα, ωστόσο μόλις έπεσε η νύχτα η πυρκαγιά έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Αν η φωτιά περάσει τον δρόμο θα απειληθούν χωριά, γιατί το δάσος είναι μεγάλο», δήλωσε ο κος Χριστογιαννόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε πως εάν η φωτιά επεκταθεί θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στους οικισμούς.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης ευχαρίστησε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, με τον ίδιο να υπογραμμίζει πως «έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ακριβώς δίπλα στη φωτιά».

Κάτοικος της περιοχής λιποθύμισε από τις αναθυμιάσεις

Δραματική είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Πεντέλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Αντώνης Αυγερινός, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.

Το μέτωπο της φωτιάς έχει αναζωπυρωθεί και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εξαιτίας του καπνού, ενώ οι άνεμοι δεν βοηθούν το έργο των πυροσβεστών.

Ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στο σημείο για να προσφέρει βοήθεια στους πυροσβέστες και τους κατοίκους της περιοχής, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κος Αυγερινός ανέφερε πως χρειάστηκε να προσφέρουν βοήθεια σε έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος λιποθύμησε από τις αναθυμιάσεις.

Αντιπεριφερειάρχης Αττικής: Ελπίζουμε το πρωί να περιοριστεί η φωτιά στην Πεντέλη

Την εκτίμηση πως η νύχτα θα είναι δύσκολη απόψε στην περιοχή της Πεντέλης έκανε ο Νίκος Πέππας, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στο MEGA.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν τρομερά προβλήματα. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Διώνης.

«Η νύχτα θα είναι μακρά, θα έχει δύσκολες συνθήκες. Ελπίζουμε με το πρώτο φως της ημέρας με τη συνδρομή των πτητικών μέσων θα περιοριστεί η φωτιά», δήλωσε.

Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 30 υδροφόρες, ενώ έχει διαθέσει πέντε λεωφορεία σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να εκκενωθούν δομές, αλλά και πέντε σκαπτικά μηχανήματα.

Ευθύμης Λέκκας: Δύσκολο να καταπολεμηθεί η φωτιά απόψε

Την εκτίμηση πως η φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί απόψε έκανε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη επέμβαση και τόνισε πως θα πρέπει να διατηρηθεί μία αμυντική στάση, την οποία εξήγησε ως «μία επιτήρηση της πυρκαγιάς, ώστε όταν έρθει το πρωί να επέμβουν και τα εναέρια μέσα».

«Τώρα είναι πολύ δύσκολο η φωτιά να καταπολεμηθεί, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή, ανά πάσα στιγμή αλλάζει ο άνεμος και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο στοιχείο», δήλωσε στο MEGA και συμπλήρωσε:

«Πρέπει ουσιαστικά να διατηρηθούν αμυντικές γραμμές, ώστε το πρωί να μπορέσουν οι πυροσβέστες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά».

Στήνεται αντιπυρική ζώνη γύρω από το νοσοκομείο Παίδων

Αντιπυρική ζώνη στήνεται περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ο κος Κόκκαλης τόνισε πως σπεύδουν στο σημείο χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς την Καλλιθέα Πεντέλης.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στο MEGA, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη.

«Οτιδήποτε σβήνουν οι πυροσβέστες μετά ανάβει ξανά λόγω των ανέμων. Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 19/07/2022