Πολιτική

ΗΠΑ: Πρωτο «ναι» στην τροπολογία για την απαγόρευση πώλησης των F-16 στην Τουρκία

14.07.2022 | 06:53 Eνσωμάτωση

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα F-16, αναλύοντας τους όρους του για να δώσει το πράσινο φως σε μια τέτοια πώληση.

Οι ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα, με κορυφαία τη δημοσιοποίηση του «χάρτη Μπαχτσελί» στον οποίο φαίνονται να βρίσκονται εντός της τουρκικής κυριαρχίας Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, έχουν εξοργίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, η Άγκυρα δέχθηκε χθες το πρώτο ηχηρό «ράπισμα» από τις ΗΠΑ, όσο αφορά στην προοπτική πώλησης F-16 , καθώς μία από τις δύο  τροπολογίες για την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία, έλαβε πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ζητά ουσιαστικά μία τέτοια πώληση να αποδειχθεί εάν είναι στο συμφέρον των ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί.

Οι όροι Μενέντεζ

Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα είπε, πουλάμε το στρατιωτικό υλικό μας με βάσει συγκεκριμένες προδιαγραφές δεν τα πουλάμε μόνο για το κέρδος, και στην περίπτωση της Τουρκίας έχουμε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα: από τους S-400 και τις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, έως την στενή σχέση της άγκυρας με την Μόσχα και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η λίστα είπε ο γερουσιαστής, είναι μεγάλη και για να επιτευχθεί μια τέτοια πώληση θα πρέπει η Τουρκία να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Αν το κάνει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να τα πάρει, εγώ όμως, πρόσθεσε, δεν βλέπω καμία διάθεση εκ μέρους του Ερντογάν.