Ελλάδα

ΕΚΑΒ: Καταγγελίες για καθυστερήσεις – Ελλιπές προσωπικό & μετακινήσεις στα νησιά

12.07.2022 | 07:45 Eνσωμάτωση

Μια απίστευτη καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και τους χρόνους στους οποίους ανταποκρίνεται στα αιτήματα των ασθενών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Τάσος Δρόσος, καταγγέλλων, σημειώνει τη μεγάλη καθυστέρηση που έκανε το ΕΚΑΒ μετά από κλήση του για μεταφορά περιστατικού στο νοσοκομείο.

«Το περιστατικό συνέβη στις 29 Ιουνίου. Καλέσαμε το ΕΚΑΒ στις 12.15 το μεσημέρι γιατί έπεσε η κουνιάδα μου στο σπίτι, στο κέντρο της Αθήνας. Τρεις ώρες μετά το ασθενοφόρο δεν είχε έρθει. Πήραμε τηλέφωνο πέντε φορές και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο».

Ο κ. Δρόσος αναγκάστηκε να μεταφέρει τη συγγενή του στο νοσοκομείο με ιδιωτικό όχημα περίπου στις 16.00 το απόγευμα.

«Η απάντηση του ΕΚΑΒ ήταν ότι τη μεταφέρετε με δική σας ευθύνη».

Ελλείψεις προσωπικού

Από τη μεριά του το ΕΚΑΒ κάνει λόγο για καθυστερήσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική, σε χρήση βρίσκονται 195 ασθενοφόρα το 24ωρο, με τις κλήσεις στο κέντρο να φτάνουν τις 3.500 κλήσεις το 24ωρο.

Οι 1.300 από αυτές κατά μ.ο. χρήζουν διακομιδής.

Ωστόσο, όπως λέει το ΕΚΑΒ, οι ελλείψεις προσωπικού αλλά και η μετακίνηση μέρος αυτού στα νησιά για κάλυψη των εκεί αναγκών, οδηγούν σε καθυστερήσεις στη διακομιδή ασθενών.

Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, ενώ μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί και με τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον κορωνοϊό, αφού μετά από κάθε διακομιδή, τα ασθενοφόρα θα πρέπει να απολυμένονται, δημιουργώντας μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των ασθενών.