Ελλάδα

Κάλυμνος: Λαγοκέφαλος «τέρας» στο αγκίστρι ψαρά

11.07.2022 | 07:05 Eνσωμάτωση

Η μορφή του λαγοκέφαλου τρομάζει. και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των ψαράδων.

Ο λαγοκέφαλος-τέρας βάρους 5,5 κιλών πιάστηκε όχι στα ανοιχτά… αλλά μέσα στο λιμάνι της Καλύμνου από το καλάμι ερασιτέχνη ψαρά του νησιού!

Ο Μιχάλης Μαμουζέλλος δεν πίστευε στα μάτια του, μόλις είδε το επικίνδυνο τοξικό ψάρι πιασμένο στο αγκίστρι του. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγάζει λαγοκέφαλο, αλλά ποτέ τόσο μεγάλο.

«Βλέπω πάνω ένα λαγόψαρο, εκεί κάπως απογοητεύτηκα γιατί αυτό το ψάρι είναι δηλητηριώδες, είναι τοξικό και τα κιλά του είναι 5.480», δήλωσε ο κ. Μαμουζέλλος.

Ψάρι που ζει στους ωκεανούς ο λαγοκέφαλος τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι ακατάλληλο για κατανάλωση εξαιτίας της τοξικότητας του που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

«Ξαφνικά βλέπω ότι σιγά σιγά μεγαλώνουν, βγαίνουν έξω σε παραλίες, στη Ρόδο, στην Κρήτη και είναι επικίνδυνο», επεσήμανε σχετικά ο ψαράς.

Ο «τρόμος» των αλιέων

Ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός τους έχει γίνει πλέον μια πραγματική πληγή για τους επαγγελματίες ψαράδες.

«Είναι μία μέση ετήσια απώλεια εισοδήματος γύρω στα 8.000ευρω, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη αν σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αλλάξει όλη την αλιευτική τους τακτική, καθημερινά περνούν τα δίχτυα τους, έχουν ζημιές», ανέφερε η ιχθυολόγος, Ελένη Ψάχιου.

Οι λαγοκέφαλοι αποτελούν πλέον έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τους αλιείς της χώρας μας, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιθετικό είδος που βρίσκεται πια σε πολλές θάλασσες της χώρας μας.

Ο κ. Μαμουζέλλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την ψαριά του και τις πρώτες κινήσεις του όταν έπιασε τον τεράστιο λαγοκέφαλο.

«Κάθε πρωί τον χρόνο μου τον περνάω σε έναν μόλο, είμαι ερασιτέχνης ψαράς. Πήγα το πρωί να ψαρέψω, πέταξα το δόλωμα και δεν πέρασε ένα λεπτό και τσίμπησε. Δεν κατάλαβα ότι ήταν λαγοκέφαλος, γιατί συνήθως πιάνω εκεί ψάρια. Ήμουν στον εξωτερικό μόλο της Καλύμνου. Αυτά τα ψάρια δεν πρέπει να έιναι στη θάλασσα, κάνουν κακό και στους επαγγελματίες. Πηγαίνουν οι ψαράδες και δεν υπάρχουν χταπόδια. Είναι και απειλητικό προς τον άνθρωπο, είναι πάρα πολλοί οι λαγοκέφαλοι», επεσήμανε αρχικά.

«Οι Αρχές πρέπει να κάνουν κάτι γι’αυτό», κατέληξε.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 11/07/2022