Κόσμος

Ανησυχία στην Ευρώπη για την προσωρινή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία

11.07.2022 | 12:53 Eνσωμάτωση

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη, ότι η προσωρινή διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία για λόγους συντήρησης του αγωγού Nord Stream, πιθανώς δεν είναι προσωρινή, αλλά μόνιμη, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τον χειμώνα

Αρχικά ξεκαθαρίζεται ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream από σήμερα και για δέκα ημέρες, είναι μια συνήθης διαδικασία προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης στον αγωγό.

Ωστόσο, αυτό που φοβούνται οι Ευρωπαίοι είναι αυτό το 10ημερο, να μην είναι τελικά 10ημερο αλλά μόνιμο, και με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα, να εκβιάσει την Ευρώπη για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει εναντίον της Ρωσίας.

Ήδη σε Γερμανία και Γαλλία, έχει ξεκινήσει συζήτηση για το τί θα γίνει σε περίπτωση μόνιμης διακοπής, ενώ έντονη είναι και η συζήτηση για ενέργεια με δελτίο το χειμώνα.

Επισημαίνεται ότι, ο αγωγός Nord Stream είναι ο σημαντικότερος αγωγός τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Γι΄αυτόν τον λόγο άλλωστε, δεν τίθεται καν προς συζήτηση στην Ευρώπη, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο και με την συζήτηση να στρέφεται περισσότερο στο ενδεχόμενο να μην μας το κόψουν μόνοι τους οι Ρώσοι, και όχι εάν τους το κόψουμε εμείς.

«Οργή» Ουκρανίας κατά Γερμανίας για την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία είναι οργισμένη με την απόφαση της Γερμανίας να στείλει την τουρμπίνα που χρειαζόταν η Ρωσία για τον αγωγό Nord Stream, μια απόφαση που αναμφισβήτητα δείχνει ότι, το Βερολίνο δεν θέλει κλιμάκωση στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Πριν δύο εβδομάδες, η Ρωσία ήδη μείωσε τη χωρητικότητα του Nord Stream κατά 40%, διότι επικαλέστηκε καθυστερήσεις στην παράδοση μιας τουρμπίνας που είχε σταλεί στη Γερμανία για επισκευή.

Η Γερμανία έστειλε αυτή την τουρμπίνα για επισκευή στον Καναδά, και την Κυριακή, ο Καναδάς πήρε την πολιτική απόφαση να την στείλει επισκευασμένη πίσω στη Γερμανία. Από τη Γερμανία η τουρμπίνα θα πάει στη Ρωσία.

Η Ουκρανία εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει την τουρμπίνα, ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι η Ευρώπη δεν θέλει να θέσει εν αμφιβόλω τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/07/2022